Jednoduchá a chutná maková maškrta, ktorej odolá len málokto.
Najlepšie si tieto rolky vychutnáte pri šálke čaju alebo kávy – jednoducho dokonalá kombinácia.
Unikátny recept na jemné domáce sladké pečivo z youtube kanála Aurora Recepti.
Potrebujeme:
Na cesto:
250 ml vlažného mlieka
2 PL kryštálového cukru
8g suchého alebo 35 g čerstvého droždia
trochu soli
550 g hladkej múky
2 vajcia
50 ml rastlinného oleja
50 ml rozpusteného masla
Na náplň:
250 g mletého maku
100 ml horúceho mlieka
8 g vanilkového cukru (1 balenie)
100 g práškového cukru
Postup:
Pripravíme si jednoduché cesto: Do hlbokej misky nalejeme vlažné mlieko.
Pridáme droždie, cukor, ďalej pridáme trochu múky a premiešame.
Na pár minút prekryjeme utierkou, kým nevzíde kvások. Trvá to približne 15 minút.
Do kvásku nalejeme olej a roztopené maslo. Ďalej pridáme vajcia.
Do zmesi postupne preosejeme múku. Nakoniec pridáme soľ a vareškou vymiešame.
Rukou vymiesime cesto a preložíme na pomúčený stôl.
Posypeme múkou a pokračujeme v miesení.
Cesto vložíme do misky, prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Medzitým pripravíme plnku: do misky pridáme mak. Ďalej pridáme práškový a vanilkový cukor.
Postupne prilievame mlieko a miešame, kým nebude plnka hustá.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a preložíme na pomúčený stôl.
Cesto nemiesime a hneď rozdelíme na dve rovnaké časti.
Vyformujeme guľku a valčekom vyvaľkáme úplne na tenko.
Polovicu plnky nanesieme na cesto a rozotrieme v tenkej vrstve po celej ploche.
Cesto zrolujeme z každej strany do polovice a v strede prekrojíme (viď video).
Potom cesto nakrájame na rolky vlastnej veľkosti a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prekryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
Po uplynutí doby potrieme rolky rozšľahaným vajcom.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 25 minút pri teplote 180°C.
Upečené rolky prekryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Posypeme práškovým cukrom.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: