Recept na nadýchané zemiakové pagáče: Tieto sú skrátka najlepšie!

Tento recept je tak jednoduchý, že ho hravo zvládne aj úplný nováčik.

Máme pre vás fantastický recept na domáce pagáčiky, ktoré sú také nadýchané a mäkké, že sa vám rozplynú v ústach.

 

 

Tento recept je tak jednoduchý, že ho hravo zvládne aj úplný nováčik.

Jednoduchý a rýchly recept na najchutnejšie domáce pagáčiky z youtube kanála Lemra Hnilá.

Tradičná pochúťka Slovákov

Aké tajomstvá skrývajú dokonalé zemiakové pagáče? Zemiakové pagáče patria medzi obľúbené slovenské jedlá. Ale vedeli ste, že existuje množstvo spôsobov, ako ich pripraviť?

Prezradíme vám overený recept a niekoľko tipov, vďaka ktorým budú vaše pagáče chutiť výborne.

Potrebujeme:

zemiaky

2 vajcia

800 g hladkej múky

1 balenie sušeného droždia

2 ČL soli

1 PL kryštálového cukru

400-500 ml teplého mlieka

 

 

maslo

100 ml rastlinného oleja

Na posypanie a potretie:

1 vajce

sezamové semiačka

Postup:

Do hlbokej misky nasypeme múku. Do stredu vyhĺbime jamku.

Nasypeme cukor a droždie.

 

 

Zalejeme trochou teplého mlieka. Prikryjeme pokrievkou.

Počkáme, kým sa aktivuje kvások.

Potom pridáme soľ a do zmesi rozbijeme vajcia.

Postupne pridávame mlieko a rukou vymiesime cesto.

 

 

Nakoniec pridáme olej, vymiesime hladké cesto.

Potom prekryjeme misku a cesto necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Medzitým nastrúhame v šupe uvarené zemiaky a nakrájame maslo.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na tenko.

Na polovicu cesta pridáme nahrubo nastrúhané zemiaky.

 

 

Osolíme, okoreníme a pridáme plátky masla.

Cesto preložíme druhou stranou a vyvaľkáme (viď video).

Celý postup opäť zopakujeme a cesto rozvaľkáme valčekom.

 

 

Cesto povykrajujeme pomocou formičky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom.

Pečieme pri teplote 180°C do zlatista.

Môžeme servírovať.

Nápady na vylepšenie zemiakových pagáčov

Plnky: Okrem klasických zemiakov môžete do pagáčov pridať rôzne plnky, napríklad oškvarky, údené mäso, syry, špenát alebo huby.

Pridajte do cesta bylinky (rozmarín, tymián)  alebo semienka (sezam, ľan).

Korenie: Experimentujte s rôznymi druhmi korenia (rasca, koriander, červená paprika).

Tvar: Namiesto klasických koliesok môžete vykrajovať pagáče do rôznych tvarov.

Podávanie: Pagáče môžete podávať s kyslou smotanou, tatárskou omáčkou alebo šalátom.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes