Domáce turecké žemle – hrnčekový recept: Výborné pečivo ako z pekárne, stokrát lepšie ako gumové rožky zo supermarketu!

Voňavé, turecké žemle môžete mať na stole vždy čerstvé aj bez toho, aby ste odchádzali z domu!

Máte radi každý deň vôňu čerstvého pečiva na domácom stole? Poradíme vám skvelý recept, vďaka ktorému už nemusíte chodiť denne do obchodu.

 

 

Voňavé, turecké žemle môžete mať na stole vždy čerstvé aj bez toho, aby ste odchádzali z domu!

Potrebujeme:

2 šálky vlažnej vody (500 ml)

1 PL kryštálového cukru

20 g čerstvého droždia, alebo 1 PL sušeného droždia

1 PL olivového oleja

6 šálok hladkej múky

1 ČL soli

Voliteľné:

 

 

semienka podľa chuti

koreniny podľa chuti

hrubozrnná soľ

rasca

Postup:

Do hrnca si nalejeme teplú vodu, pridáme olej, lyžicu cukru, polovicu múky a droždie.

 

 

Všetko spolu dobre vymiešame. Necháme odpočívať 30 minút, kým na ceste nie sú bublinky.

Potom pridáme druhú polovicu múky a soľ.

Miesime kým nám nevznikne jemné, hladké cesto (miesime asi 6 minút).

 

 

Natrieme si ruky olivovým olejom a vytvarujeme bochník. Odložíme do vymastenej misy, prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút.

Cesto sa nám zdvojnásobí a teraz s ním budeme pracovať na pomúčenej doske.

Cesto rozdelíme na 12 približne rovnakých častí a plech si posypeme hrubou múkou, alebo pokryjeme papierom na pečenie.

Vytvarujeme žemle a ukladáme na plech.

 

 

Pri tvarovaní už nie je nutné použiť ďalšiu múku.

Žemle prikyjeme druhým plechom a necháme stáť ešte pol hodinku.

Potom posypeme jemne múkou a ostrým nožom spravíme plytký rez na každej jednej z nich.

Pečieme v predhriatej rúre na 220 °C približne 30 minút.

 

 

 

Na spodok rúry dajte pred pečením menší plech, alebo hrniec s vodou.

Hotovo!

Čerstvé pečivo nechajte mierne vychladnúť a podávajte.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes