Vaječné škrupiny zalejte octom: Rýchlo ODSTRÁNITE tento problém v byte!

Vaječné škrupiny stačí zaliať octom a takto použiť.

Vajíčka pripravujeme často, niektorí aj každý deň.

 

 

Raňajky bez nich sú pre mnohých ľudí nemysliteľné.

Po uvarení ostanú škrupiny, s ktorými sa väčšinou nedá nič robiť, preto končia v odpadkovom koši.

Ako uvádza portál smakosze, netreba ich vyhadzovať.

Môžete ich zaliať octom a vyrobiť tak účinné hnojivo pre rastliny, rozdrviť a vyčistiť črepníky alebo ich dokonca použiť ako prídavok do kávy.

Tento „odpad“ má mnoho využití a všetky sa dozviete v tomto článku.

Vaječné škrupiny v kuchyni

 

 

Nie je nič horšie ako váš obľúbený pripálený hrniec.

Vriace mlieko, prskajúca omáčka a tuk sa prilepia na vonkajšok hrnca, pričom vplyvom vysokej teploty vytvoria pripálenú kôrku, ktorej sa len ťažko zbavujete.

Našťastie prichádzajú na pomoc vaječné škrupiny.

 

 

Najprv ich rozomeľte v mixéri na prášok, pridajte sódu bikarbónu a vodu, aby ste vytvorili pastu.

Po nanesení na hrniec ho ostáva už len vydrhnúť špongiou.

Za pár minút zmizne stará mastnota a usadeniny a kovový povrch sa bude lesknúť ako nový.

 

 

Pastu je možné použiť aj na čistenie kuchynského drezu, ktorý sa rýchlo pokryje vodným kameňom z vody.

Vaječné škrupiny v kombinácii s vodou zase po vhodení do mixéra a zapnutí prístroja nabrúsia a efektívne vyčistia nože. 

Pridajte škrupiny do rannej kávy

 

 

Nezrejmým spôsobom použitia vaječných škrupín je pridať ich do kávy.

Dôkladne očistené a obarené vaječné škrupiny treba pomlieť na jemný prášok.

Potom nalejte do pohára s obľúbeným nápojom.

 

 

Stačí jedna čajová lyžička.

Káva s touto prísadou má väčšiu arómu a vďaka zásaditému pH sa nápoj stáva šetrnejším k žalúdku.

Chuť je ovplyvnená uhličitanom vápenatým, ktorý neutralizuje kyslosť.

Vaječné škrupiny zalejeme octom

 

 

V škrupinkách sa skrýva množstvo výhod nielen pre nás.

Veľký úžitok z toho môžu mať aj rastliny.

Ako z nich teda dostať to najdôležitejšie?

Na záchranu prichádza obyčajný ocot.

 

 

Rozdrvené zvyšky vajec treba zaliať a odložiť asi na 3-4 dni.

Po tejto dobe je hnojivo pripravené.

Pred použitím sa ho oplatí zriediť v pomere 1:5 s vodou, aby nedošlo k nadmernému prekysleniu pôdy a prehnojeniu zeleniny a byliniek.

Octová zmes je užitočná aj pre krásu. 

 

 

Ak máte na koži poškodené miesta, priložte si na to tento vatový tampón namočený v pripravenej kyslej tekutine.

Podráždenie a začervenanie sa zmierni. 

Veľa šťastia!

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.