Pripravte si doma mimoriadne chutnú krémovú cuketovú nátierku podľa nášho jednoduchého receptu.
Odkedy som ju prvýkrát vyskúšal, deťom už nič iné nenatieram na chlieb.
Vynikajúci recept na dokonalú domácu cuketovú nátierku z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.
Potrebujeme:
1,5 kg už očistenej a nakrájanej cukety
400-500 g mrkvy
400-450 g cibule
50 g kryštálového cukru (použili sme hnedý)
25 g soli
5 strúčikov cesnaku
100-150 g paradajkového pretlaku
slnečnicový olej
1/2 ČL mletého čierneho korenia
25 ml octu (použili sme jablčný)
Postup:
Cuketu prekrojíme na viacero častí a ak je prezretá vydlabeme semiačka.
Potom cuketu ošúpeme a nakrájame na menšie kocky.
Do panvice pridáme nakrájanú cibuľu.
Pridáme trochu oleja a zohrejeme, kým cibuľa nezmäkne.
Ďalej pridáme na hrubo nastrúhanú mrkvu, premiešame, prekryjeme pokrievkou a osmažíme.
Cesnak nakrájame na malé kúsky a pridáme do panvice.
Osmaženú zeleninu preložíme do samostatnej misky.
Do naolejovanej panvice pridáme cuketu.
Pridáme trochu soli, zamiešame, prekryjeme a dusíme, kým cuketa nepustí šťavu.
Podusenú cuketu preložíme do misky so zeleninou a pomiešame.
Potom zeleninovú zmes rozmixujeme ručným mixérom, kým nebude krémová.
Pomixovanú zmes preložíme do hrnca, pridáme soľ a cukor.
Ďalej pridáme čierne korenie a paradajkový pretlak.
Všetko spolu dôkladne zmiešame.
Hrniec so zmesou preložíme na sporák a počas miešania varíme.
Počas varenia vysterilizujeme viečka a poháre.
Do zmesi pridáme ocot, miešame a varíme cca 10 minút.
Nátierku stále zohrievame na slabom ohni a plníme do pohárov.
Poháre napevno uzavrieme viečkami.
Potom poháre zabalíme do deky a necháme do druhého dňa vychladnúť.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: