Obľúbené jemné a nadýchané parené knedle pripravené podľa starého tradičného receptu.
Dokonalá príloha napríklad k pečenému mäsu a dusenej kapuste, ale výborne chutí aj na sladko, plnená ovocím alebo lekvárom vo forme buchtičiek.
Výnimočný recept na lahodnú domácu knedľu z youtube kanála LiViera Desserts.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
100 ml vlažného mlieka
30 g čerstvého droždia
2 g práškového cukru
400 g polohrubej múky
200 g hrubej múky
12 g soli
1 vajce
300 ml mlieka (prípadne podľa potreby)
1 rožok (alebo žemľu)
Postup:
Do misky nalejeme mlieko a nadrobíme čerstvé droždie.
Pridáme cukor a metličkou miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Misku s kváskom vložíme do teplého vodného kúpeľa a necháme 15 minút kvasiť.
Do hlbokej misky preosejeme hrubú a polohrubú múku.
Pridáme soľ a premiešame.
V strede vyhĺbime jamku, pridáme vajce a nakysnutý kvások.
Všetko spolu zmiešame.
Postupne pridávame mlieko a miešame.
Cesto miesime, pokiaľ sa nezačne odliepať od varešky. Trvá to približne 7 minút.
Do cesta pridáme na kocky nakrájaný rožok alebo žemľu a premiešame.
Cesto posypeme múkou a prikryjeme potravinárskou fóliou.
Potom misku s cestom vložíme do rúry predhriatej na 40°C a necháme 50 minút kysnúť.
Nakysnuté cesto odvážime a preložíme na pomúčenú dosku.
Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a premiesime.
Z jedného bochníka vytvarujeme valček. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
Do hrnca nalejeme vodu a postavíme na sporák.
Hrniec na pevno prikryjeme utierkou a okraj uviažeme špagátom (viď video).
Na vrch postavíme misu a počkáme, kým zovrie voda,
Keď zovrie voda, na utierku položíme knedľu, prekryjeme miskou a paríme 18-20 minút.
Sporák nastavíme na mierne vyššiu teplotu (na stupnici 1-9 nastavíme stupeň 7).
Aj z druhej časti cesta vytvarujeme valček, prekryjeme utierkou a necháme 18-20 minút kysnúť.
Naparenú knedľu poprepichujeme špajdľou a tak z nej vypustíme prebytočný vzduch.
Nakoniec knedľu potrieme olejom, aby nepopraskala a neuschla.
Rovnakým spôsobom pripravíme aj ostatné knedle.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: