Babkina KYSNUTÁ PARENÁ knedľa: Jediný pravý a originálny recept, nikdy ma nesklamal!

Domáca kysnutá parená knedľa. Obľúbená tradičná príloha!

Obľúbené jemné a nadýchané parené knedle pripravené podľa starého tradičného receptu.

 

 

Dokonalá príloha napríklad k pečenému mäsu a dusenej kapuste, ale výborne chutí aj na sladko, plnená ovocím alebo lekvárom vo forme buchtičiek.

Výnimočný recept na lahodnú domácu knedľu z youtube kanála LiViera Desserts.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

100 ml vlažného mlieka

30 g čerstvého droždia

2 g práškového cukru

400 g polohrubej múky

200 g hrubej múky

12 g soli

1 vajce

300 ml mlieka (prípadne podľa potreby)

1 rožok (alebo žemľu)

Postup:

Do misky nalejeme mlieko a nadrobíme čerstvé droždie.

 

 

Pridáme cukor a metličkou miešame, kým sa droždie nerozpustí.

Misku s kváskom vložíme do teplého vodného kúpeľa a necháme 15 minút kvasiť.

Do hlbokej misky preosejeme hrubú a polohrubú múku.

Pridáme soľ a premiešame.

 

 

V strede vyhĺbime jamku, pridáme vajce a nakysnutý kvások.

Všetko spolu zmiešame.

Postupne pridávame mlieko a miešame.

Cesto miesime, pokiaľ sa nezačne odliepať od varešky. Trvá to približne 7 minút.

Do cesta pridáme na kocky nakrájaný rožok alebo žemľu a premiešame.

 

 

Cesto posypeme múkou a prikryjeme potravinárskou fóliou.

Potom misku s cestom vložíme do rúry predhriatej na 40°C a necháme 50 minút kysnúť.

Nakysnuté cesto odvážime a preložíme na pomúčenú dosku.

Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a premiesime.

Z jedného bochníka vytvarujeme valček. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.

 

 

Do hrnca nalejeme vodu a postavíme na sporák.

Hrniec na pevno prikryjeme utierkou a okraj uviažeme špagátom (viď video).

Na vrch postavíme misu a počkáme, kým zovrie voda,

Keď zovrie voda, na utierku položíme knedľu, prekryjeme miskou a paríme 18-20 minút.

Sporák nastavíme na mierne vyššiu teplotu (na stupnici 1-9 nastavíme stupeň 7).

Aj z druhej časti cesta vytvarujeme valček, prekryjeme utierkou a necháme 18-20 minút kysnúť.

 

 

Naparenú knedľu poprepichujeme špajdľou a tak z nej vypustíme prebytočný vzduch.

Nakoniec knedľu potrieme olejom, aby nepopraskala a neuschla.

Rovnakým spôsobom pripravíme aj ostatné knedle.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes