Nenáročný recept na prípravu jemnej, nadýchanej piškóty, ktorú si zamilujete.
Ideálna na prípravu obľúbených tort a koláčov s plnkou.
Jednoduchý recept na dokonale nadýchanú piškótu z youtube kanála Delizie arabe.
Piškóta sa netrhá, nepraská a je ideálna na domáce rolády, prípadne ako základ na domáce zákusky a rezy.
Na piškótu potrebujeme:
5 vajec izbovej teploty
štipku soli
100 g kryštálového cukru
7,5 g vanilkového cukru
60 ml rastlinného oleja
50 ml mlieka
100 g hladkej múky
8 g prášku do pečiva
Na servírovanie:
Šľahačka
Maslový krém
Pudingový krém
Tvaroh
Džem
Čokoládová poleva
Ovocie
Cukrárske zdobenie na ozdobu
Postup:
Na začiatku vymastíme plech na pečenie (38 x 30 cm) rastlinným olejom.
Vnútro vystelieme papierom na pečenie.
Do misky pridáme vajcia. Pridáme soľ, cukor a vanilkový cukor.
Mixérom šľaháme 8-10 minút, kým nezískame spenenú bielu zmes.
Potom do zmesi nalejeme olej a mlieko.
Zmes miešame metličkou pomaly zhora nadol, aby neklesla.
Cez sitko postupne preosejeme múku s práškom do pečiva.
Opatrne premiešame, kým nezmizne múka.
Cesto nalejeme na plech na pečenie a zarovnáme. Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 10-15 minút (nie viac) pri teplote 180°C.
Po upečení vyberieme piškótu z plechu.
Prekryjeme čistou utierkou a otočíme papierom smerom hore.
Odstránime papier a necháme vychladnúť.
Takto pripravenú piškótu môžeme naplniť najrôznejšími krémami, prípadne potrieť marmeládou, alebo inou plnkou.
Môžete zrolovať, alebo ponechať vodorovne a servírovať podľa vlastného vkusu.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: