Cuketa je obľúbenou zeleninou leta. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa hodí takmer na čokoľvek a môžete ju dochutiť a pripraviť na množstvo spôsobov.
Dnes sme si pre vás pripravili skutočnú lahôdku, cuketu plnenú mletým mäsom a syrom, zapečenú v rúre.
Prečo sa oplatí jesť cuketu?
Cuketa je výborným zdrojom rôznych živín, vrátane:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vitamínov:
Vitamín A (provitamín A): Dôležitý pre zdravý zrak, imunitný systém a rast buniek.
Vitamín B komplex: Skupina vitamínov B, ktorá je dôležitá pre metabolizmus energie, funkciu nervového systému a zdravie pokožky.
Vitamín C: Antioxidant, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje hojenie rán.
Vitamín E: Antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením.
Vitamín K: Dôležitý pre zrážanie krvi a zdravie kostí.
Tiež obsahuje dôležité minerály ako draslík, horčík, fosfor, mangán, selén, sodík, železo, vápnik a zinok.
Cuketa je tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje aj antioxidanty, ako sú luteín a zeaxantín, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Cuketa je nízkokalorická zelenina, ktorá obsahuje len 19 kalórií na 100 gramov. To z nej robí skvelú voľbu pre ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.
Na plnenú cuketu potrebujeme:
2 kúsky cukety
50 dkg mletého bravčového mäsa
20 dkg syra
15 dkg paradajok
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
petržlen
1 lyžičku citrónovej šťavy
Postup:
Umyte cuketu a prekrojte ju na polovicu.
Vnútro vyberte lyžičkou, ale nevyhadzujte ho.
Zahrejte na panvici trochu oleja a osmažte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku.
Pridáme cesnak a trochu orestujeme.
Pridáme aj mleté mäso, ktoré ochutíme soľou a korením.
Pridajte do zmesi aj vnútro z cukety, podlejte trochou vody a restujete 20 minút.
Zmes potom naplníme do vydlabaných cukiet.
Takto uložíme do zapekacej misy vymastenej trochou oleja.
Na mäso uložte plátky paradajok, posypte syrom a vňaťou.
Pečte 20 – 25 minút v predhriatej rúre.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)