Dnes vám ukážeme, ako môžete ryžu premeniť na neodolateľne chutné jedlo.
Ryža sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov a hodí sa k rôznym jedlám.
Môže sa variť, dusiť, piecť, smažiť, používať do polievok, šalátov, sushi, rizota a mnoho ďalších. Je to skvelá príloha k mäsu, rybám, zelenine a tofu.
Dnes vám ukážeme, ako z nej môžete pripraviť plnohodnotné a veľmi chutné jedlo z youtube kanála Köstliche Hausrezepte. Všetci milovníci ryže a vajec si rozhodne prídu na svoje – predstavujeme vám netradičné jedlo, ktoré si obľúbite.
Nie je to len obyčajná príloha
Ryža nie je len obyčajná príloha! Okrem toho, že je chutná a všestranná, má aj mnoho nutričných benefitov, ktoré z nej robia cennú súčasť zdravého stravovania. Tu je niekoľko dôvodov, prečo zaradiť ryžu do jedálnička nielen ako prílohu:
Nutričná hodnota: Sacharidy: Ryža je bohatým zdrojom komplexných sacharidov, ktoré dodávajú telu energiu na dlhší čas.
Vláknina: Bielo zrnná ryža obsahuje vlákninu, ktorá podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.
Bielkoviny: Ryža je dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, vďaka čomu je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov.
Vitamíny a minerály: Ryža obsahuje vitamíny skupiny B, horčík, draslík, železo a zinok, ktoré sú dôležité pre rôzne funkcie organizmu.
Nízky glykemický index: Bielo zrnná ryža má nízky glykemický index, čo znamená, že pomaly zvyšuje hladinu cukru v krvi, čím je vhodná pre diabetikov.
Zdravotné benefity: Znižuje riziko srdcových chorôb: Vláknina a nízky glykemický index ryže znižujú riziko srdcových chorôb.
Podporuje trávenie: Vláknina v ryži podporuje trávenie a predchádza zápche.
Reguluje hladinu cukru v krvi: Nízky glykemický index ryže pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre diabetikov.
Posilňuje imunitu: Vitamíny a minerály v ryži posilňujú imunitný systém.
Je bezlepková: Ryža je prirodzene bezlepková, takže je vhodná pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.
Na nový recept z ryže potrebujeme:
1 šálku ryže
2 šálky horúcej vody
olivový olej
4 vajcia
soľ
200 g kyslej smotany
jarnú cibuľku
5 cherry rajčín
petržlenovú vňať
Postup:
Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme ryžu.
Zamiešame a smažíme 2-3 minúty a zalejeme horúcou vodou.
Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 10 minút.
Do misky rozbijeme vajcia a pridáme soľ. Pridáme smotanu a vidličkou vyšľaháme.
Na tvrdej podložke nakrájame cibuľku a pridáme ju do misky so smotanovou zmesou.
Pridáme na kocky nakrájané cherry rajčiny a zamiešame.
Po uplynutí doby premiešame ryžu.
Na vrch nalejeme vajíčkovo-zeleninovú zmes a zarovnáme.
Panvicu preložíme späť na sporák. Panvicu prikryjeme a varíme na miernom ohni 7-9 minút.
Po uplynutí doby omeletu otočíme. Prekryjeme a varíme ďalších 5-7 minút.
Naporciujeme a necháme vychladnúť.
Nakoniec posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: