Balkánsky syr je vynikajúcou ingredienciou do mnohých receptov. Hodí sa nie len do studenej kuchyne, ale skvelo ozvláštni aj teplé pokrmy. Hoci sa tento syr s typickou slanou chuťou teší veľkej obľube, v obchode nepatrí medzi najlacnejšie potraviny a preto si ho často nemôžeme dopriať vždy vtedy, keď naň máme chuť. Dnes vás naučíme, ako si pripraviť balkánsky syr doma a to za zlomok ceny z obchodu. A čo je najlepšie, jeho chuť je na nerozoznanie od originálu!
Potrebujeme:
2 kocky tvrdého tvarohu (2 x 250 g)
65 g jemne mletej soli
1, 5 l vody
Postup:
Tvaroh necháme odkvapkať a potom ho preložíme do väčšej uzatvárateľnej nádoby. Vodu preložíme na sporák, pridáme soľ a necháme prevariť. Potom zložíme z plameňa a necháme celkom vychladnúť.
Slaným roztokom následne zalejeme kocky tvarohu, misku uzatvoríme a vložíme do chladničky na 4 dni. Obsah misky pravidelne kontrolujeme.
Po 4 dňoch je náš domáci balkánsky syr hotový. Stačí ho nakrájať na kocky a pridať do šalátov, alebo ako prílohu k teplým pokrmom. Dobrým tipom je tiež naložiť syr do zmesi olivového oleja a byliniek a podávať ho ako vynikajúcu chuťovku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: blesk
foto: reprofoto presonalchefpasadena