SIRUP z levanduľových kvetov – zdravý a nesmierne chutný: TU je recept a mal by ho skúsiť každý, koho trápi bolesť hlavy, stres a je bez energie!

Recept na najlepší domáci levanduľový sirup. Nezameniteľná chuť prírody!

Tento levanduľový sirup sa výborne hodí na lievance, palacinky do ovsených kaší alebo ako sirup na prípravu šťavy na pitie.

 

 

Okúzľujúca vôňa a čarovná chuť – najlepší sirup, aký ste ochutnali.

Vynikajúci recept na najchutnejší domáci levanduľový sirup z youtube kanála Bylinkový ráj Michaela.

Nie je len chutný ale aj zdravý

Levanduľový sirup má okrem lahodnej chuti a krásnej farby aj mnoho zdravotných benefitov.

Upokojuje nervový systém:

Pomáha pri úzkosti, strese a nespavosti.

Navodzuje relaxáciu a uľahčuje zaspávanie.

Zmierňuje bolesti hlavy a migrény.

Môže pomôcť pri hysterických záchvatoch a panických atakoch.

Podporuje trávenie:

 

 

Uvoľňuje hladké svalstvo v tráviacom trakte.

Podporuje tvorbu žlče a zlepšuje trávenie tukov.

Pomáha pri žalúdočných problémoch, plynatosti a kolikách.

Má blahodarný vplyv na pečeň a žlčník.

Posilňuje dýchací systém:

Uľahčuje vykašliavanie hlienu.

Pomáha pri astme a zápale priedušiek.

Môže zmierniť príznaky chrípky a angíny.

V kloktadle alebo pri vyplachovaní úst pomáha pri aftách a vredoch.

Ďalšie možné účinky:

Posilňuje imunitný systém.

Má antiseptické a protizápalové vlastnosti.

Pomáha pri hojení rán.

Zmierňuje bolesti svalov a kĺbov.

Odpudzuje hmyz.

Na sirup potrebujeme:

levanduľové kvety (len stonky s kvetmi, nie listy)

 

 

1 l prevarenej a vychladnutej vody

1 kg kryštálového cukru (môže byť aj trstinový alebo med)

1 citrón alebo 1-2 ČL kyseliny citrónovej

Postup:

Levanduľové kvety rozložíme na podložku alebo stôl a necháme zvädnúť.

Potom do nádoby nastriháme levanduľu na menšie kúsky.

Zalejeme prevarenou vychladnutou vodou.

 

 

Vareškou premiešame, zakryjeme a necháme lúhovať 24 hodín.

V priebehu lúhovania ešte párkrát zamiešame.

Po uplynutí doby precedíme výluh do čistej nádoby.

Potom z kvetov vyžmýkame prebytočnú tekutinu.

Na liter výluhu pridáme kilo cukru. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu.

 

 

Zmes zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí.

Teplotu strážime, nesmie presiahnuť 80-85°C.

Počas varenia odstraňujeme penu z povrchu.

Fľašku vyvaríme a vypláchneme nejakou pálenkou. Uvarený sirup prelejeme do fliaš.

Uzavrieme vrchnákom a uskladníme na tmavom mieste.

 

 

Môžeme servírovať.

Na zdravie!

Video návod:

 

BONUS

Z 1 hrnčeka jahôd mám 1,5 litra domáceho sirupu: Žiadna chémia, éčka a netreba ho ani sterilizovať – a tá vôňa je neopísateľná!

Recept nájdete na druhej strane 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes