Originál stroganov sa pripravuje z hovädzieho mäsa, ale aj tento variant je vynikajúci.
Výhodou tohto lahodného jedla je, že sa k nemu hodí akákoľvek príloha.
Famózny recept na lahodný kurací stroganov z youtube kanála Vaříme s Kubíčkem.
Potrebujeme:
2 PL rastlinného oleja
600 g kuracieho mäsa
250 g šampiňónov
25 g masla
1 cibuľu
1 ČL mletej papriky
1 paradajku
1 PL paradajkového pretlaku
1 ČL horčice
100 g kyslých uhoriek
500+200 ml vody
1 ČL tymianu
1/4 ČL mletého čierneho korenia
čili (voliteľné)
1 ČL soli
200 g kyslej smotany
1 PL hladkej múky
Postup:
Z kuracieho mäsa odstránime žily a blany. Prsia vodorovne prekrojíme a nakrájame na plátky.
Nakrájané mäso ochutíme soľou a čiernym korením.
Na panvici rozpálime rastlinný olej.
Vložíme plátky mäsa a sprudka smažíme 5 minút. Dozlatista osmažené mäso preložíme na tanier.
Očistené šampiňóny nakrájame na cca 0,5 cm hrubé plátky.
Potom šampiňóny smažíme 5 minút.
Mierne stiahneme teplotu, pridáme maslo a na malé kocky nakrájanú cibuľu.
Premiešame a smažíme 3 minúty. Pridáme mletú papriku a dobre zamiešame.
Za paradajky odstránime stonku a na hrubo nastrúhame.
K nastrúhanej paradajkovej dužine pridáme pretlak a vložíme do panvice.
Potom pridáme horčicu a poriadne premiešame.
Kyslé uhorky nakrájame na polmesiačiky a pridáme do základu.
Nalejeme vodu, pridáme tymian, čierne korenie, čili, soľ a premiešame.
Do samostatnej misky pridáme smotanu, vodu a múku.
Metličkou dôkladne rozmiešame, nalejeme do omáčky a zamiešame.
Panvicu prekryjeme a varíme 10 minút.
Medzitým pripravíme prílohu: umyté a ošúpané zemiaky nakrájame na hranolky.
Umyjeme v miske s vodou a pomocou utierky vysušíme.
Do panvice nalejeme väčšie množstvo oleja.
Dostatočne rozohrejeme a osmažíme hranolky.
Osmažené hranolky posolíme.
Do omáčky vložíme mäso, varíme 5 minút a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: