Žiadny chlieb nechutí tak dobre ako domáci chlieb. Ani tie najlepšie pekárne nemajú proti nemu šancu.
A čo keď máme dočinenia so stáročným receptom?
Tento recept na chlieb z portálu haps, ktorý vám chceme ponúknuť, má 139 rokov.
Popis receptu vysvetľuje nielen to, ako postupovať krok za krokom, ale aj to, čo robiť, aby mal chlieb božsky chrumkavú kôrku.
Ide o recept na kváskový chlieb, ktorý pochádza z knihy vydanej v roku 1885, a má teda už 139 rokov.
V receptoch, ktoré sú tam uvedené, autor používa také miery a váhy, ako je napríklad hrniec, libra a liter.
Hneď na začiatku knihy však vyšiel návod, ako ich previesť na tie, ktoré sa používajú dnes, takže prispôsobiť ich súčasnej realite nie je až také zložité.
Recept na kváskový chlieb je preložený do zrozumiteľnejšieho jazyka a nájdete ho nižšie.
Autor prezrádza, čo robiť, aby bol chlieb chrumkavý.
Ingrediencie na tri veľké alebo štyri menšie bochníky:
cca 2,25 kg chlebovej pšeničnej múky
liter srvátky
76 g čerstvého droždia
lyžica soli
voda na potretie chleba
Postup:
Kvasnice rozpustite v 250 ml srvátky.
Do polovice múky pridáme kvások a zvyšok srvátky a necháme asi hodinu kysnúť.
Keď cesto vykysne, pridáme zvyšok múky a soľ.
Cesto vymiesime a necháme ho znova kysnúť.
Keď kysnuté cesto opäť vykysne, bochníky premiesime na doske a z času na čas ich posypeme múkou.
Cesto pri miesení vždy vaľkajte dovnútra, aby bochníky boli hladké a rovnomerné.
Kým bochníky kysnú, pred vložením do rúry ich treba potrieť vodou alebo pivom.
Je to lepší spôsob ako potierať chlieb vajíčkom, ako to robí veľa ľudí, pretože potieranie vodou vytvára tvrdú kôrku, ktorá sa po upečení stane krásne chrumkavou.
Rúra, do ktorej chlieb vkladáme, by mala byť veľmi horúca.
Podľa moderných reálií sa dá predpokladať, že by sa mal vložiť do rúry predhriatej na 220 stupňov Celzia asi na 45 minút.
Dobrú chuť!