Vodný melón je jedným z najobľúbenejších letných plodov.
Chutí lahodne a dokonale osviežuje.
Málokto však vie, že sa oplatí jesť viac ako len dužinu z melónu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ako uvádza portál smakosze, šupky sa dajú využiť aj v kuchyni, pretože sú cenné.
Jedzte melón pre zdravie
Pre mnohých ľudí je melón chuťou a symbolom leta.
Toto ovocie s červenou dužinou tvorí takmer 92 percent vody.
Je bohatý na vitamín A, C, horčík a draslík.
Vždy jeme červenú, sladkú dužinu. Šupy z melóna väčšinou končia v koši.
Je však načase to zmeniť, pretože sú plné cenných nutričných hodnôt.
Kôra obsahuje citrulín, aminokyselinu, ktorá zlepšuje krvný obeh a znižuje krvný tlak.
Tiež zlepšuje libido a nemá žiadne vedľajšie účinky.
Šupy z melóna môžeme ochutiť citrónovou šťavou a trochou čili.
Takto ich s radosťou zjeme a využijeme ich cenné vlastnosti pre naše zdravie.
Šupy z melóna nevyhadzujte
Šupka z vodného melóna tiež zlepšuje športový výkon.
Môže za to aj citrulín, ktorý dodáva svalom kyslík a zlepšuje výkon pri cvičení.
Aminokyselina ovplyvňuje rozšírenie ciev.
Preto sa oplatí nakladať šupky z melóna a zjesť ich.
Konzumácia týchto šupiek vám pomôže regulovať krvný tlak.
Toto sa odporúča ľuďom s obezitou.
Okrem toho má kôra z melóna diuretické a čistiace vlastnosti.
Obsahuje veľa vlákniny a znižuje riziko ochorení hrubého čreva.
Je plná vlákniny a tá znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Pomáha tiež udržiavať správnu telesnú hmotnosť.
Vďaka vláknine sa cítime dlhšie sýti a ľahšie sa nám chudne.
Stojí za to vedieť, že z melónových šupiek môžete pripraviť džem a jesť ho s chlebom.
Skvele sa bude hodiť aj ako doplnok k dezertom, zmrzline a palacinkám.
Džem z melónových šupiek sa hodí k plesňovým syrom a grilovaným jedlám.
Džem z melónových šupiek
Potrebujeme:
600 g melónovej kôry
kôru z citróna alebo pomaranča
šťavu z jedného citróna alebo pomaranča
200 g kryštálového cukru (prípadne menej podľa želanej sladkosti)
Postup:
Melón nakrájame a odstránime dužinu.
Zvyšnú dužinu, ktorá ostala pri šupke, nožíkom odkrojíme.
Nakrájame na kocky.
Dužinu vložíme do hrnca.
Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.
Ďalej pridáme citrónovú šťavu a cukor.
Premiešame, prekryjeme pokrievkou.
Necháme 30 minút odstáť.
Hrniec preložíme na sporák.
Necháme variť 35-40 minút.
Po dovarení zmes rozšľaháme ručným mixérom.
Hrniec dáme späť na oheň.
Varíme, kým nedosiahneme žiadanú konzistenciu.
Džem preložíme do malej sklenenej nádoby.
Necháme ho vychladnúť.
Lahodný džem môžeme uchovať v chladničke až mesiac.
Dobrú chuť!