Maslové buchty ako dych (BEZ MIESENIA): Z tohoto cesta už robím všetko domáce pečivo – nemá konkurenciu!

Elastické maslové žemle bez miesenia. Mäkké a nadýchané pečivo!

Nadýchané, v ústach sa rozplývajúce domáce buchty, aké ste doteraz ešte nejedli.

 

 

U nás doma si na nich pochutnávame ešte za tepla s maslom a domácim džemom, ale budú vám chutiť  s čímkoľvek.

Jedinečný recept na nadýchané domáce žemle z youtube kanála SikorkaGotuje.

Potrebujeme:

(objem pohára 250 ml)

1 a 1/3 pohára teplého mlieka

1 balenie sušeného droždia (7 g)

4 žĺtky

60 g teplého rozpusteného masla

 

 

4 PL kryštálového cukru

500 g hladkej múky

štipku soli

Postup:

Do nádoby od kuchynského robota nalejeme teplé mlieko a pridáme droždie.

Chvíľu šľaháme pri nízkom výkone.

 

 

Po chvíli počas šľahania pridáme žĺtky a rozpustené maslo.

Zvýšime výkon mixéra a pridáme cukor. Do zmesi nasypeme múku a štipku soli.

Na robotovi vymeníme metličku za hák na miesenie a vymiesime cesto.

Vymiesené cesto zľahka posypeme múkou.

Prikryjeme čistou utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

 

 

Po uplynutí doby preložíme cesto na pomúčený stôl.

Cesto posypeme múkou a vyformujeme guľu rozdelíme na 12 rovnakých častí.

Z častí cesta vyformujeme guľky, ktoré potom v rovnomerných rozostupoch poukladáme na plech (20 x 30 cm) vystlaný papierom na pečenie.

Cesto je veľmi lepivé, ale také má byť, žemle budú vďaka tomu nadýchané, nie tvrdé a hutné.

Plech prekryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu na teplom mieste.

 

 

Nakysnuté žemle posypeme múkou.

Potom žemle vložíme do rúry predhriatej na 170°C (spodný ohrev).

Pečieme asi 22-25 minút.

Ak žemle začnú príliš rýchlo hnednúť, prikryjeme ich papierom na pečenie.

Upečené žemle necháme vychladnúť.

 

 

Môžeme servírovať (výborne sa hodia napr. s maslom a domácim džemom).

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes