Nadýchané, v ústach sa rozplývajúce domáce buchty, aké ste doteraz ešte nejedli.
U nás doma si na nich pochutnávame ešte za tepla s maslom a domácim džemom, ale budú vám chutiť s čímkoľvek.
Jedinečný recept na nadýchané domáce žemle z youtube kanála SikorkaGotuje.
Potrebujeme:
(objem pohára 250 ml)
1 a 1/3 pohára teplého mlieka
1 balenie sušeného droždia (7 g)
4 žĺtky
60 g teplého rozpusteného masla
4 PL kryštálového cukru
500 g hladkej múky
štipku soli
Postup:
Do nádoby od kuchynského robota nalejeme teplé mlieko a pridáme droždie.
Chvíľu šľaháme pri nízkom výkone.
Po chvíli počas šľahania pridáme žĺtky a rozpustené maslo.
Zvýšime výkon mixéra a pridáme cukor. Do zmesi nasypeme múku a štipku soli.
Na robotovi vymeníme metličku za hák na miesenie a vymiesime cesto.
Vymiesené cesto zľahka posypeme múkou.
Prikryjeme čistou utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
Po uplynutí doby preložíme cesto na pomúčený stôl.
Cesto posypeme múkou a vyformujeme guľu rozdelíme na 12 rovnakých častí.
Z častí cesta vyformujeme guľky, ktoré potom v rovnomerných rozostupoch poukladáme na plech (20 x 30 cm) vystlaný papierom na pečenie.
Cesto je veľmi lepivé, ale také má byť, žemle budú vďaka tomu nadýchané, nie tvrdé a hutné.
Plech prekryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu na teplom mieste.
Nakysnuté žemle posypeme múkou.
Potom žemle vložíme do rúry predhriatej na 170°C (spodný ohrev).
Pečieme asi 22-25 minút.
Ak žemle začnú príliš rýchlo hnednúť, prikryjeme ich papierom na pečenie.
Upečené žemle necháme vychladnúť.
Môžeme servírovať (výborne sa hodia napr. s maslom a domácim džemom).
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: