Neskutočný recept na zapekaný zeleninový kastról, ktorý prinesie nielen pohladenie pre vaše chuťové bunky, ale aj veľa výhod pre vaše zdravie.
Pri tejto delikatese úplne zabudnete na mäsové výrobky.
Fantastický recept na zeleninový kastról z youtube kanála Rețete Alese.
Potrebujeme:
2 cukety
1 PL soli
3 zemiaky
1 veľkú cibuľu
1 papriku
3 vajcia
1 ČL soli
1 ČL provensálskych byliniek alebo oregana
1 ČL mletej papriky
čili vločky
mleté čierne korenie
100 g hladkej múky
1 zväzok petržlenovej vňate
100 g syra
strúhanku
2 paradajky
100 g strúhaného parmezánu
Na omáčku:
5 PL gréckeho jogurtu
1 ČL dijonskej horčice
kôpor
1 strúčik cesnaku
1 ČL soli
mleté čierne korenie
2 PL citrónovej šťavy
Postup:
Do misky na hrubo nastrúhame neošúpanú cuketu.
Pridáme soľ a premiešame. Vložíme do sitka na miske a necháme 10 minút pustiť šťavu.
Ošúpané a umyté zemiaky na hrubo nastrúhame.
Vytlačíme prebytočnú tekutinu a vložíme do samostatnej misky.
Precedenú cuketu so zemiakmi vložíme do čistej misky.
Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu. Papriku nakrájame na drobno a vložíme do misky so zeleninou.
Pridáme vajcia, soľ a provesnálske bylinky alebo oregano.
Ďalej pridáme mletú papriku, čili a čierne korenie podľa chuti.
Všetko spolu dôkladne zmiešame. Potom pridáme múku a opäť zamiešame.
Do zeleninovej zmesi pridáme nasekanú petržlenovú vňať a všetko dobre premiešame.
Na hrubom strúhadle nastrúhame syr, pridáme do zmesi a zamiešame.
Formu na pečenie vymastíme olivovým olejom.
Potom formu po celej ploche posypeme strúhankou. Rozložíme zeleninovú zmes.
Umyté rajčiny nakrájame na plátky a poukladáme na vrch zeleninovej zmesi.
Vrch posypeme nastrúhaným parmezánom a strúhankou.
Kastról vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30-40 minút pri teplote 200°C.
Medzitým pripravíme omáčku: do misky s jogurtom pridáme horčicu a nasekaný kôpor.
Do omáčky nastrúhame cesnakový strúčik.
Zmes osolíme, pridáme čierne korenie podľa chuti, citrónovú šťavu a všetko spolu dobre premiešame.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: