Na tento makový koláč ma nahovorila kolegyňa z práce. Je tak vynikajúci, že pečiem už tretiu várku!

Každý chcel ochutnávať, tento koláč je jednoducho famózny!
[mashshare]

Ponúkame vám recept na lahodný makový dezert, ideálny na špeciálne príležitosti alebo rodinné stretnutia.

 

 

Tento koláčik si natoľko zamilujete, že ho budete nútení pripravovať na pravidelnej báze.

Netradičný recept na neodolateľný makový koláč z portálu edelicios.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na cesto:

10 bielkov

10 PL kryštálového cukru

100 g kokosu

100 g maku

1 balenie prášku do pečiva (12 g)

4 PL hladkej múky

Na krém:

 

 

10 žĺtkov

5 PL kryštálového cukru

4 balenia vanilkového cukru (4 x 8 g)

300 ml mlieka

3 PL hladkej múky

cca 200 g masla

Na polevu:

100 g mliečnej čokolády

20 g masla

sušienky

Postup:

Rúru predhrejeme na 180°C. V miske vyšľaháme bielky.

Postupne počas šľahania pridávame cukor.

 

 

Pokračujeme v šľahaní, kým nezískame tuhú, lesklú penu.

Pridáme kokos, mak a múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Špachtľou jemne premiešame zdola nahor.

Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený maslom.

Plech s cestom vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 15-20 minút, pričom vykonáme test špáradlom, aby sme skontrolovali, či je cesto hotové.

 

 

Po upečení necháme cesto vychladnúť.

Pripravíme krém: v žiaruvzdornej miske vymiešame žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom, mliekom a múkou.

Misku vložíme do parného kúpeľa a miešame, kým zmes nezhustne ako krém.

 

 

Potom krém necháme vychladnúť.

V samostatnej miske vyšľaháme maslo do krémovej konzistencie.

Po vychladnutí krém postupne zapracujeme do vyšľahaného masla.

Vychladnuté cesto polejeme krémom a rovnomerne zarovnáme.

Na krém naukladáme vedľa seba sušienky.

Čokoládu s maslom roztopíme na miernom ohni alebo v mikrovlnnej rúre a miešame, kým nevznikne hladká poleva.

 

 

Polevu nalejeme na sušienky a uistíme sa, že pokrýva celý povrch.

Koláč vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby poleva stuhla a chute sa prepojili.

Po vybratí z chladničky môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes