Voňavé bazové kvety sú garanciou blížiaceho sa leta. Podobne ako žihľava alebo púpava, i táto rastlina je však napriek svojej veľkej výživovej hodnote opomínaná.
Je všade: lemuje cesty, nájdeme ju v lesíkoch aj za plotom, no do kuchyne sa prebojuje len málokedy. Rozhodne tam však patrí!
BAZA A ZDRAVIE
Bazový kvet by sme do svojho jedálnička a predovšetkým do nápojového lístka mali zaradiť preto, že obsahuje vitamíny B a C, flavonoidy, organické kyseliny a triesloviny, ktoré posilňujú imunitný systém, majú protizápalové a antimikrobiálne účinky, zvyšujú absorpciu vitamínu C, znižujú hladinu cholesterolu a riziko vzniku nádorov.
Účinky na zdravie:
-Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi.
-Antivírusové, antibakteriálne účinky.
-Antiseptické a detoxikačné účinky.
-Mierne antibiotické účinky.
-Podporuje potenie (chrípka…).
-Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt.
-Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu.
-Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.
-Udržiava zdravé dýchacie cesty.
-Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny.
-Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde.
Bazová limonáda pre zdravie a na letné osvieženie
Bazová limonáda je veľmi dobrý prostriedok na detoxikáciu organizmu.
Bazový sirup takéto účinky nemá, lebo sa varil a účinné látky sa tak podstatne oslabili.
Pripravte si túto limonádu aj vy a budete mať fantastické letné osvieženie, ktoré je navyše aj zdravé!
Potrebujeme:
3 litre prevarenej vody (vychladenenj)
2 limetky (citróny)
15 lyžíc cukru (množstvo cukru záleží na vašej chuti)
1/2 čajovej lyžičky sušených kvasníc
20 kvetov bazy (ale môžete pochopiteľne dať aj viac)
Postup:
Prevarte vodu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Vo veľkej nádobe (ideálna je veľká poháre) rozpustite vo vode cukor, kvasnice a pridajte na kolieska nakrájané umyté limetky a čisté bazové kvety.
Niekto je obmýva, ja tak nerobila, aby som neopláchla peľ – starostlivo oberte chrobáčiky.
Takto naloženú limonádu nechajte v zakrytom pohári pri izbovej teplote 24 hodín.
Potom ju preceďte cez sitko, alebo gázu a nechajte vychladiť. Pite počas dňa. Limonáda je vďaka kvasniciam perlivá a veľmi chutná! :-)
Linomáda bez kvasníc
Potrebujeme:
cca 8 ks kvety bazové
1 ks citrón bio
1 ks pomaranč bio
2 PL med
cca 3 litre voda
Môže, ale nemusí byť: 1 hrsť medovka, mäta, príp. iné bylinky
Postup:
Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov. Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.
Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.
Citrón a pomaranč dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.
Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu.
Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.
Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať, postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín). Poznámka: Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.
Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.
A potom si už plnými dúškami vychutnáme tento lahodný a zdravý nápoj.