Kečupy z obchodu často obsahujú veľa cukru.
Alternatíva ku kečupom z obchodu
1 polievková lyžica hotovej omáčky obsahuje až 1 čajovú lyžičku tejto prísady.
Často je taký sladký a lepkavý, že zaschnuté zvyšky je ťažké zmyť z taniera.
Akonáhle si vyrobíte vlastný cuketový kečup podľa tohto receptu z portálu przyslijprzepis, budete jesť iba ten.
V tomto recepte nie je cukor ani ocot a kečup je skvelý.
Je ťažké si predstaviť grilovanie bez porcie horčice a kečupu.
Ak vám však záleží na tom, čo jete, využite úrodu cukety a pripravte si z nej úžasný domáci kečup.
Vďaka jednému silne aromatickému prídavku dokonale pripomína ten z obchodu a dokonca ho vďaka tomu, že neobsahuje cukor ani ocot, výrazne prevýši chuťou aj zložením.
Ak máte mladé cukety, môžete ich použiť celé, bez vykrajovania stredu.
Nezabudnite vyrezať semená z tých starších.
Zeleninu opečte po dávkach, inak sa začne dusiť a cuketový kečup bude mať viac vody.
Cuketa je chuťovo taká jemná, že si vyžaduje prvotnú prípravu opečením a vďaka tejto metóde získate výraznejšiu chuť, aj lepšiu konzistenciu.
Paradajky môžete, ale nemusíte ošúpať.
Stačí ich rozmixovať spolu so šupkou – tam je najviac vitamínov.
Pripravte ich samostatne a až na konci prípravy ich spojte s cuketou.
Ak to urobíte vopred, zelenina sa bude variť oveľa dlhšie.
Ako dochutiť cuketový kečup?
Farbu a chuť výrobkov výrazne zlepšíte pridaním paradajkového pretlaku (zriedeného horúcou vodou na konzistenciu kečupu) a trochou sušenej mletej kurkumy.
Buďte opatrní s množstvom tohto korenia.
Príliš veľa môže spôsobiť, že kečup zhorkne.
Cuketový kečup dochucujte len sušenými bylinkami – tými, ktoré máte radi.
Čerstvé bylinky môžu v nádobe zhorknúť alebo kvasiť.
Nevynechávajte pridávanie stonkového zeleru, aj keď vám táto zelenina v iných jedlách nechutí.
Je veľmi aromatický a zároveň sviežejší a menej zemitý v chuti a vôni, ako samotný koreň.
V chuti omáčky nebude dominovať, ale zvýrazní a vyzdvihne ju.
Práve stonkový zeler dodáva omáčke jej typickú chuť kečupu.
Recept na cuketový kečup
Ingrediencie:
2 kg cukety
2 kg paradajok s hustou dužinou
1 biela časť stredného póru
2-3 stonky zeleru
2 polievkové lyžice sušeného oregana alebo majoránu
soľ a korenie podľa chuti
olej
Voliteľné: 2-3 lyžice paradajkového pretlaku a pol lyžičky mletej kurkumy.
Spôsob prípravy:
Paradajky umyjeme a vykrojíme tvrdé časti.
Oparíme ich vriacou vodou a ošúpeme šupku alebo nakrájame na kocky a pomelieme.
Vložte paradajky do veľkého hrnca a dajte na mierny ohrev.
Za občasného miešania zohrejeme.
Medzitým si umyjeme a ošúpeme cuketu.
Zo starších rastlín odrežte konce a vyrežte semienka.
Nakrájajte na kocky.
Smažte v dávkach v samostatnom hrnci alebo panvici.
Umyte pór a dôkladne ho opláchnite aj medzi jednotlivými vrstvami.
Nakrájajte ho na plátky.
Stonky a listy zeleru nakrájame na malé kúsky.
Smažte pór a zeler za stáleho miešania a uistite sa, že nezhnedli – inak môže kečup zhorknúť.
Po hodinovom varení paradajok s pórom a zelerom pridajte opečenú cuketu, soľ a korenie podľa chuti.
V tejto fáze pridajte aj majoránku alebo oregano, paradajkový pretlak a kurkumu.
Počas dochucovania ochutnávajte, kým nedosiahnete tú najlepšiu chuť pre vás.
Varte na miernom ohni 20 minút a súčasne miešajte.
Odstavte z ohňa a vriaci cuketový kečup nalejte do stredne veľkých pohárov.
Okraje utrite a zatvorte viečkami, pričom by mali byť suché.
Zaváracie poháre vložíme do hrnca vystlaného čistou bavlnenou utierkou, zalejeme vodou do 3/4 výšky zaváracích pohárov a zohrejeme.
Keď voda začne vrieť, znížime teplotu a zaváracie poháre zohrievame asi 20-30 minút.
Pasterizácia domáceho kečupu
V receptúre chýbajú prírodné konzervačné látky (ocot a cukor), preto dbajte najmä na hygienu pri príprave a správnej pasterizácii.
Umyté a sterilizované poháre varte približne 30 minút.
A nezabudnite na viečka.
Viečka by mali byť tiež varené asi 1-2 minúty.
Skontrolujte, či nie sú zdeformované – či ešte tesne uzatvárajú poháre.
Pri nalievaní pripraveného cuketového kečupu do pohárov opatrne utrite okraje pohárov a viečka papierovou utierkou – mali by byť úplne suché.
Pasterizujeme vo vriacej vode pri teplote blízkej varu.
Cuketový kečup sa bude hodiť napr. k mäsu, hranolkám, aj k ďalším pokrmom.
Dobrú chuť!