Domáci kečup z CUKETY bez cukru a octu: Vďaka 1 špeciálnej ingrediencii je oveľa lepší, ako kečup z obchodu!

Kečupy z obchodu často obsahujú veľa cukru.

Alternatíva ku kečupom z obchodu

 

 

1 polievková lyžica hotovej omáčky obsahuje až 1 čajovú lyžičku tejto prísady.

Často je taký sladký a lepkavý, že zaschnuté zvyšky je ťažké zmyť z taniera.

Akonáhle si vyrobíte vlastný cuketový kečup podľa tohto receptu z portálu przyslijprzepis, budete jesť iba ten.

V tomto recepte nie je cukor ani ocot a kečup je skvelý.

Je ťažké si predstaviť grilovanie bez porcie horčice a kečupu.

 

 

Ak vám však záleží na tom, čo jete, využite úrodu cukety a pripravte si z nej úžasný domáci kečup.

Vďaka jednému silne aromatickému prídavku dokonale pripomína ten z obchodu a dokonca ho vďaka tomu, že neobsahuje cukor ani ocot, výrazne prevýši chuťou aj zložením.

Ak máte mladé cukety, môžete ich použiť celé, bez vykrajovania stredu.

 

 

Nezabudnite vyrezať semená z tých starších.

Zeleninu opečte po dávkach, inak sa začne dusiť a cuketový kečup bude mať viac vody.

Cuketa je chuťovo taká jemná, že si vyžaduje prvotnú prípravu opečením a vďaka tejto metóde získate výraznejšiu chuť, aj lepšiu konzistenciu.

Paradajky môžete, ale nemusíte ošúpať.

 

 

Stačí ich rozmixovať spolu so šupkou – tam je najviac vitamínov.

Pripravte ich samostatne a až na konci prípravy ich spojte s cuketou.

Ak to urobíte vopred, zelenina sa bude variť oveľa dlhšie.

Ako dochutiť cuketový kečup?

 

 

Farbu a chuť výrobkov výrazne zlepšíte pridaním paradajkového pretlaku (zriedeného horúcou vodou na konzistenciu kečupu) a trochou sušenej mletej kurkumy.

Buďte opatrní s množstvom tohto korenia.

Príliš veľa môže spôsobiť, že kečup zhorkne.

 

 

Cuketový kečup dochucujte len sušenými bylinkami – tými, ktoré máte radi.

Čerstvé bylinky môžu v nádobe zhorknúť alebo kvasiť.

Nevynechávajte pridávanie stonkového zeleru, aj keď vám táto zelenina v iných jedlách nechutí.

 

 

Je veľmi aromatický a zároveň sviežejší a menej zemitý v chuti a vôni, ako samotný koreň.

V chuti omáčky nebude dominovať, ale zvýrazní a vyzdvihne ju.

Práve stonkový zeler dodáva omáčke jej typickú chuť kečupu.

Recept na cuketový kečup

 

 

Ingrediencie:

2 kg cukety

2 kg paradajok s hustou dužinou

1 biela časť stredného póru

2-3 stonky zeleru

 

 

2 polievkové lyžice sušeného oregana alebo majoránu

soľ a korenie podľa chuti

olej

Voliteľné: 2-3 lyžice paradajkového pretlaku a pol lyžičky mletej kurkumy.

Spôsob prípravy:

Paradajky umyjeme a vykrojíme tvrdé časti.

 

 

Oparíme ich vriacou vodou a ošúpeme šupku alebo nakrájame na kocky a pomelieme.

Vložte paradajky do veľkého hrnca a dajte na mierny ohrev.

Za občasného miešania zohrejeme.

 

 

Medzitým si umyjeme a ošúpeme cuketu.

Zo starších rastlín odrežte konce a vyrežte semienka.

Nakrájajte na kocky.

Smažte v dávkach v samostatnom hrnci alebo panvici.

Umyte pór a dôkladne ho opláchnite aj medzi jednotlivými vrstvami.

 

 

Nakrájajte ho na plátky.

Stonky a listy zeleru nakrájame na malé kúsky.

Smažte pór a zeler za stáleho miešania a uistite sa, že nezhnedli – inak môže kečup zhorknúť.

Po hodinovom varení paradajok s pórom a zelerom pridajte opečenú cuketu, soľ a korenie podľa chuti.

 

 

V tejto fáze pridajte aj majoránku alebo oregano, paradajkový pretlak a kurkumu.

Počas dochucovania ochutnávajte, kým nedosiahnete tú najlepšiu chuť pre vás.

Varte na miernom ohni 20 minút a súčasne miešajte.

Odstavte z ohňa a vriaci cuketový kečup nalejte do stredne veľkých pohárov.

 

 

Okraje utrite a zatvorte viečkami, pričom by mali byť suché.

Zaváracie poháre vložíme do hrnca vystlaného čistou bavlnenou utierkou, zalejeme vodou do 3/4 výšky zaváracích pohárov a zohrejeme.

Keď voda začne vrieť, znížime teplotu a zaváracie poháre zohrievame asi 20-30 minút.

Pasterizácia domáceho kečupu

 

 

V receptúre chýbajú prírodné konzervačné látky (ocot a cukor), preto dbajte najmä na hygienu pri príprave a správnej pasterizácii.

Umyté a sterilizované poháre varte približne 30 minút.

A nezabudnite na viečka.

Viečka by mali byť tiež varené asi 1-2 minúty.

 

 

Skontrolujte, či nie sú zdeformované – či ešte tesne uzatvárajú poháre.

Pri nalievaní pripraveného cuketového kečupu do pohárov opatrne utrite okraje pohárov a viečka papierovou utierkou – mali by byť úplne suché.

Pasterizujeme vo vriacej vode pri teplote blízkej varu.

Cuketový kečup sa bude hodiť napr. k mäsu, hranolkám, aj k ďalším pokrmom.

Dobrú chuť!

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes