Recept na bleskové cesnakové placky som si doniesla z dovolenky – sú vynikajúce: Robím ich aj na grilovačku namiesto chleba!

Placky sú jemné a nadýchané s lahodnou cesnakovou príchuťou.
[mashshare]

Hľadáte rýchlu a chutnú prílohu, ktorá sa hodí k akémukoľvek jedlu? Vyskúšajte tieto bleskové cesnakové placky!

 

 

Sú hotové za pár minút a chutia úžasne. Placky sú jemné a nadýchané s lahodnou cesnakovou príchuťou.

Môžete ich plniť syrom, šunkou, zeleninou alebo čímkoľvek, na čo máte chuť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Tento recept je ideálny pre začínajúcich kuchárov aj pre skúsených kuchárov, ktorí chcú rýchlu a jednoduchú večeru.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

100 ml studenej vody

50 ml oleja (slnečnicový, repkový)

1 lyžičku soli

1 lyžičku prášku do pečiva

200 g syra (strúhaného)

Pretlačený cesnak a trochu masla alebo oleja na potretie

Postup:

Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme prášok do pečiva, soľ a premiešame.

 

 

Primiešame olej a vodu a vypracujeme hladké cesto, z ktorého oddeľujeme menšie časti a tie rozvaľkáme na tenký plát.

Posypeme strúhaným syrom, zabalíme do guľôčky a guličku ešte raz rozvaľkáme.

Pečieme na suchej panvici z oboch strán dozlatista a po upečení hneď potierame cesnakovým maslom alebo olejom.

 

 

Placky môžete plniť aj inými surovinami, napríklad šunkou, slaninou, grilovanou zeleninou alebo kyslou kapustou.

Cesnakové placky môžete podávať teplé aj studené.

Zvyšné placky môžete skladovať v chladničke až 3 dni.

Cesnakové placky sú samy o sebe chutné, ale s lahodným dressingom ich môžete posunúť na novú úroveň. Tu je niekoľko jednoduchých receptov na dressingy, ktoré sa k nim perfektne hodia:

1. Jogurtový dressing:

 

 

150 g bieleho jogurtu

1 lyžička nasekaného kôpru

1/2 lyžičky citrónovej šťavy

Soľ a korenie podľa chuti

V miske zmiešajte jogurt, kôpor, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Tento dressing je ľahký a osviežujúci a perfektne sa hodí k cesnakovým plackám plneným syrom alebo zeleninou.

2. Paradajkový dressing:

1 paradajka nakrájaná na kocky

1 cibuľa, nadrobno nakrájaná

1 lyžička olivového oleja

1 lyžica octu

Soľ a korenie podľa chuti

V miske zmiešajte paradajky, cibuľu, olivový olej, ocot, soľ a korenie. Tento dressing je pikantný a plný chuti a perfektne sa hodí k cesnakovým plackám plneným šunkou alebo slaninou.

3. Dresing z kyslej smotany:

 

 

150 g kyslej smotany 1 strúčik cesnaku, prelisovaný

1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate

Soľ a korenie podľa chuti

V miske zmiešajte kyslou smotanu, cesnak, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Tento dressing je bohatý a krémový a perfektne sa hodí k cesnakovým plackám plneným kyslou kapustou.

4. Majonézový dressing:

100 g majonézy

1 lyžička horčice 1 lyžica kečupu

Soľ a korenie podľa chuti

V miske zmiešajte majonézu, horčicu, kečup, soľ a korenie. Tento dressing je klasický a hodí sa k akýmkoľvek cesnakovým plackám.

5. Vinaigretto dressing:

2 lyžice olivového oleja 1 lyžica citrónovej šťavy

1 lyžička dijonskej horčice

Soľ a korenie podľa chuti

V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a korenie. Dresing dobre rozšľahajte vidličkou. Tento dressing je ľahký a osviežujúci a perfektne sa hodí k cesnakovým plackám plneným zeleninou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes