Vynikajúci jahodový sirup, ktorý pripravíte úplne na studeno.
Je omnoho lepší, ako varený sirup – rozvoniava čerstvými jahodami aj uprostred zimy.
Nemusíte sa báť, že sa sirup pokazí, cukor a kyselina citrónová ho vynikajúco konzervujú.
Sirup vydrží aj dva roky a je naozaj neskutočne chutný a voňavý.
Skúste tento rok tento studený recept.
Potrebujeme:
2 kg jahody čerstvé
2 kg cukor kryštálový
70 g kyselina citrónová
2 l voda chladná
Postup:
Jahody dôkladne umyjeme.
Následne odstopkujeme a veľké prekrojíme.
Jahody preložíme do väčšej smaltovej misy.
Zalejeme 2 litrami vody.
Pridáme kyselinu citrónovú.
Teraz všetko dôkladne premiešame.
Teraz misu odložíme do chladničky, necháme ich tam do druhého dňa.
Na druhý deň jahody precedíme cez sitko vystlané gázou.
Pridáme 2 kg cukru a miešame.
Sirup miešame, kým sa cukor nerozpustí.
Nachystáme si čisté fľaše, ktoré spolu s viečkami vyvaríme.
Sirup plníme do vyvarených fliaš a zavrieme.
Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Tento sirup je lepší ako varený.
Chuť jahôd je v ňom podstatne výraznejší.
Podľa tohoto receptu sa dá robiť sirup z rôzneho drobného ovocia.
Napríklad z černíc, čučoriedok, malín, ríbezlí.
Sirup vydrží aj dva roky.
Cukor ho konzervuje dostatočne.
Keď otvoríte fľašu, vonia z neho celá kuchyňa.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)