Skvelý domáci bazový sirup, ktorý si môžete pripraviť formou macerovania.
Sirup sa nevarí, aby si zachoval cenné látky, ale sa lúhuje za studena.
Fantastický domáci recept na osviežujúci bazový sirup z youtube kanála Šikulio Vaření.
Ako vplýva baza na naše zdravie?
-Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi.
-Antivírusové, antibakteriálne účinky.
-Antiseptické a detoxikačné účinky.
-Mierne antibiotické účinky.
-Podporuje potenie (chrípka…).
-Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt.
-Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu.
-Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.
-Udržiava zdravé dýchacie cesty.
-Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny.
-Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde.
-Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty.
-Uvoľňuje z tela kyselinu močovú.
-Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…).
-Upokojuje nervový systém.
-Eliminuje stres.
-Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho).
-Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia).
-Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože
Na nový recept na bazový sirup potrebujeme:
4 l vody
3 citróny
20 g potravinárskej kyseliny citrónovej
2,5 kg trstinového cukru
6 PL citrónovej šťavy
20 ks bazy
Postup:
Do hrnca nalejeme vodu. Hrniec prekryjeme pokrievkou.
Vodu privedieme do varu a potom varíme ešte 5 minút.
Potom necháme úplne vychladnúť.
Z dvoch citrónov ošúpeme šupku.
Nakrájame na kolieska.
Kvety bazy skontrolujeme a očistíme od hmyzu.
Do veľkého zaváraninového pohára vložíme prvú vrstvu bazy.
Pridáme pár citrónových plátkov.
Striedavo pridávame ďalšie vrstvy bazy a citróna až po okraj pohára.
Všetko zalejeme prevarenou vychladnutou vodou až po okraj.
Hrdlo pohára prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chlade macerovať 24 až 48 hodín.
Po uplynutí doby odstránime fóliu.
Na hrniec položíme sitko, ktoré vystelieme utierkou (prípadne vyvarenou detskou plienkou, nepranou v aviváži).
Obsah pohára precedíme cez sitko do hrnca.
Citróny a bazu vytlačíme.
Zmes v hrnci dáme zahrievať.
Pridáme citrónovú šťavu a kyselinu citrónovú.
Potom pridáme cukor. Zahrejeme na teplotu cca 80°C.
Po celú dobu miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí (nevaríme).
Teplý sirup ihneď plníme do vyvarených fliaš.
Fľašky uzavrieme a sirup necháme vychladnúť.
Sirup vo fľašiach skladujeme v chlade.
Tip redakcie: Pre dlhšiu trvanlivosť môžeme fľašky so sirupom zavariť v zaváracom hrnci pri teplote 85°C po dobu 35 minút.
Na zdravie!
Video návod: