Spoznávate JEDLO na obrázku? Kedysi večera chudobných, dnes rodinný POKLAD!

Hoci ide o veľmi jednoduché a lacné jedlo, mnohí sa zhodnú, že ide o skutočnú zemiakovú dekikatesu.

Východniarske jedlo, ktoré nám doma veľmi chutí a je ďalším dôkazom, že naše staré mamy vedeli z ničoho vyčarovať geniálny pokrm.

 

Džatky, nazývané aj „zemiakové guľky“, sú chutným a sýtym jedlom s bohatou históriou na východnom Slovensku. Táto jednoduchá pochúťka sa zvyčajne pripravovala z dostupných surovín, ako sú zemiaky, múka a slanina, a bola obľúbenou súčasťou stravy vidieckych oblastí.

Nie sú to obyčajné halušky

Základom tejto pochúťky sú totižto obyčajné zemiaky a múka. Áno tieto ingrediencie sa nám môžu spájať aj s prípravou halušiek.

Ak si myslíte, že ide o obyčajné halušky, ste na omyle. Postup prípravy je totižto odlišný.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Hoci ide o veľmi jednoduché a lacné jedlo, mnohí sa zhodnú, že ide o skutočnú zemiakovú dekikatesu.

 

 

Je to skvelá príloha, ale aj rýchla pochúťka na večeru. Nám najviac chutí s opečenou slaninkou a cibuľkou.

Môže sa ale podávať aj s bryndzou či tvarohom, je to len na vás.

Výborné sú napríklad aj na sladko, napríklad s makom, prípadne s orechmi a preliate maslom. Na cesto potrebujete len 2 prísady – múku a zemiaky.

 

 

Regionálne variácie

Recept na džatky sa môže mierne líšiť v závislosti od regiónu. V niektorých oblastiach sa do cesta pridáva vajce, cibuľa, alebo kôpor. Niekedy varia aj v kyslej kapustovej polievke, alebo sa plnia bryndzou a slaninkou.

Džatky ako súčasť tradície

Džatky boli obľúbeným jedlom na sviatky a oslavy. Podávali sa aj na svadbách a pohreboch. Táto tradičná pochúťka dodnes spája ľudí a pripomína im chute a vône domova.

Podávanie

Tradične sa dťatky podávajú horúce, poliate opraženou slaninkou a masťou. Môžu sa dochutiť soľou, korením, kyslou smotanou, bryndzou, alebo opraženou cibuľkou. Džatky sú skvelou prílohou k mäsu, kapuste, alebo sa dajú konzumovať aj samostatne ako sýta pochúťka.

Na tradičné džatky potrebujeme:

 

 

1 kg zemiakov (nakrájaných, uvarených)

100 g hladkej múky

100 g polohrubej múky

Ďalej:

2 ks cibule nakrájanej nadrobno

150 g slaniny nakrájanej nadrobno

Voliteľné:

Rozpustené maslo

Mak

Orechy

Postup:

Očistené zemiaky pokrájame, zalejeme vodou, tak aby boli zakryté.

 

 

Osolíme a dáme variť.

Keď sú zemiaky uvarené, tak ich popučíme vo vode.

Pridáme preosiatú múku a zapracujem do zemiakov – vytvorí sa jemná kaša.

Zakryjeme pokrievkou.

Necháme asi 10-15 spariť (zatiaľ sa múka zavarí v horúcich zemiakoch).

 

 

Potom si ruky trochu naolejujem, aby sa nám zemiaky nelepili na ruky a vyformujeme si šúľok.

Z tohoto šúľku po čiastkach vytvarujeme guľky.

Prípadne môžete z hmoty rovno tvoriť guľky, je to na vás.

 

 

Podávame s opraženou slaninkou a cibuľkou.

Ja zvyknem aj poliať rozpusteným maslom, ale to je len na vás.

 

 

Toto starodávne jedlo chudobných si určite zamilujete.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes