Tento recept možno dobre poznáte z detstva, minimálne aspoň podľa chuti. Takto varili džemy naše babičky aj prababičky a nepotrebovali ani želírovací cukor či iné prísady, ktoré používame dnes.
Prečo sa oplatí pripraviť džem bez želírovacieho prípravku?
Existuje niekoľko dôvodov, prečo je lepšie prirpaviť džem bez želírovacieho cukru:
Zdravotné benefity: Bez umelých prísad: Želírovací cukor obsahuje umelé prísady, ako sú konzervačné látky, farbivá a arómy, ktoré sa vám nemusia páčiť a ktoré nemusia byť pre vás prospešné. Džem bez želírovacieho cukru je vyrobený len z ovocia a cukru, takže je prirodzenejší a zdravší.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nižší obsah cukru: Želírovací cukor zvyčajne obsahuje pridaný cukor, čím sa zvyšuje celkový obsah cukru v džeme. Džem bez želírovacieho cukru sa dá pripraviť s menším množstvom cukru, a to aj tak, že bude dostatočne hustý.
Viac živín: Ovocie je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Varenie džemu s želírovacím cukrom môže tieto živiny zničiť. Pri príprave džemu bez želírovacieho cukru sa tieto živiny zachovajú v oveľa väčšej miere.
Chuť a textúra: Intenzívnejšia chuť ovocia: Želírovací cukor môže prekryť prirodzenú chuť ovocia. Džem bez želírovacieho cukru má výraznejšiu a čistejšiu ovocnú chuť. Lepšia konzistencia: Džem bez želírovacieho cukru má prirodzenú hustotu, ktorá nie je umelá. Nie je ani príliš hustý, ani príliš riedky.
Praktické aspekty: Jednoduchá príprava: Džem bez želírovacieho cukru sa dá pripraviť pomerne jednoducho a nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie ani vybavenie.
Variabilita: Džem bez želírovacieho cukru sa dá pripraviť z akéhokoľvek druhu ovocia. Môžete si tak vychutnať rôzne chute a variácie.
Dlhšia trvanlivosť: Džem bez želírovacieho cukru vydrží v chladničke niekoľko mesiacov, ak je správne skladovaný.
Potrebujeme:
4 kg jahody
2 kg kryštálový cukor (cukru môžete aj trochu ubrať, už som skúšala aj z 1,5 kg)
2 lyžičky kyseliny citrónovej
Postup:
Jahody si dobre umyjeme a očistíme.
Väčšie kúsky prekrojíme na polovičku, ostané necháme tak, ako sú.
Jahody dáme do väčšieho hrnca a zasypeme cukrom.
Odložíme bokom, na chladnejšie miesto a necháme cez noc postáť (max.24 hodín ).
Po uplynutí tejto doby, jahody s cukrom prevaríme dvakrát, vždy po dobu troch minút a zakaždým necháme vychladnúť.
Vďaka tomuto postupu sa odparí prebytočná tekutina a džem pekne zhustne.
Potom, ak nemáte radi väčšie kúsky v džeme, môžete jahody ešte zľahka popučiť s roztláčadlom na zemiaky.
Následne už len pridáme kyselinu citrónovú a dáme naposledy na plameň, kde za stáleho miešania necháme prevariť do požadovanej hustoty.
Hotový horúci džem dávkujeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme 5-7 minút – len tak, aby chytilo viečko.
Vyjde nám asi 4 litre domáceho džemu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubka V.