Do tohoto džemu nejde žiaden želírovací cukor ani chémia: Neprekonateľný recept mám mojej prababky. Taký džem v obchode nekúpite!

Takýto jahodový džem v obchode nekúpite!

Tento recept možno dobre poznáte z detstva, minimálne aspoň podľa chuti. Takto varili džemy naše babičky aj prababičky a nepotrebovali ani želírovací cukor či iné prísady, ktoré používame dnes.

 

 

Prečo sa oplatí pripraviť džem bez želírovacieho prípravku?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo je lepšie prirpaviť džem bez želírovacieho cukru:

Zdravotné benefity: Bez umelých prísad: Želírovací cukor obsahuje umelé prísady, ako sú konzervačné látky, farbivá a arómy, ktoré sa vám nemusia páčiť a ktoré nemusia byť pre vás prospešné. Džem bez želírovacieho cukru je vyrobený len z ovocia a cukru, takže je prirodzenejší a zdravší.

Nižší obsah cukru: Želírovací cukor zvyčajne obsahuje pridaný cukor, čím sa zvyšuje celkový obsah cukru v džeme. Džem bez želírovacieho cukru sa dá pripraviť s menším množstvom cukru, a to aj tak, že bude dostatočne hustý.

 

 

Viac živín: Ovocie je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Varenie džemu s želírovacím cukrom môže tieto živiny zničiť. Pri príprave džemu bez želírovacieho cukru sa tieto živiny zachovajú v oveľa väčšej miere.

Chuť a textúra: Intenzívnejšia chuť ovocia: Želírovací cukor môže prekryť prirodzenú chuť ovocia. Džem bez želírovacieho cukru má výraznejšiu a čistejšiu ovocnú chuť. Lepšia konzistencia: Džem bez želírovacieho cukru má prirodzenú hustotu, ktorá nie je umelá. Nie je ani príliš hustý, ani príliš riedky.

Praktické aspekty: Jednoduchá príprava: Džem bez želírovacieho cukru sa dá pripraviť pomerne jednoducho a nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie ani vybavenie.

Variabilita: Džem bez želírovacieho cukru sa dá pripraviť z akéhokoľvek druhu ovocia. Môžete si tak vychutnať rôzne chute a variácie.

Dlhšia trvanlivosť: Džem bez želírovacieho cukru vydrží v chladničke niekoľko mesiacov, ak je správne skladovaný.

Potrebujeme:

4 kg jahody

2 kg kryštálový cukor (cukru môžete aj trochu ubrať, už som skúšala aj z 1,5 kg)

2 lyžičky kyseliny citrónovej

Postup:

Jahody si dobre umyjeme a očistíme.

 

 

Väčšie kúsky prekrojíme na polovičku, ostané necháme tak, ako sú.

Jahody dáme do väčšieho hrnca a zasypeme cukrom.

Odložíme bokom, na chladnejšie miesto a necháme cez noc postáť (max.24 hodín ).

 

 

Po uplynutí tejto doby, jahody s cukrom  prevaríme dvakrát, vždy po dobu troch minút a zakaždým necháme vychladnúť.

Vďaka tomuto postupu sa odparí prebytočná tekutina a džem pekne zhustne.

Potom, ak nemáte radi väčšie kúsky v džeme, môžete jahody ešte zľahka popučiť s roztláčadlom na zemiaky.

 

 

Následne už len pridáme kyselinu citrónovú a dáme naposledy na plameň, kde za stáleho miešania necháme prevariť do požadovanej hustoty.

Hotový horúci džem dávkujeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme 5-7 minút – len tak, aby chytilo viečko.

Vyjde nám asi 4 litre domáceho džemu.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ľubka V.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes