1 ZEMIAK: Sú tak chutné, že ich robím na večeru každý jeden víkend!

Výnimočný recept na krehké zeleninové placky s ľahkou omáčkou.

Delikátne zeleninové placky servírované so sviežim uhorkovým šalátom a krémovou omáčkou ako dokonalá súhra fantastických chutí.

Jedna porcia vám rozhodne nebude stačiť – tento pokrm bude doslova miznúť pred očami.

 

 

Výnimočný recept na krehké zeleninové placky z youtube kanála Helly’s Simple Recipe.

Potrebujeme:

1 zemiak (200 g)

vodu

1 cibuľu

50 g mrkvy

olivový olej

1 vajce

 

 

2 PL hladkej múky

30 g parmezánu

10 g petržlenovej vňate

soľ

mleté čierne korenie

mletú papriku

strúhanku

rastlinný olej na vysmážanie

Na šalát a omáčku (voliteľné):

300 g uhorky

1 ČL soli

2 PL kyslej smotany

1 ČL majonézy

8 g kôpru

 

2 strúčiky cesnaku

1 ČL bielych sezamových semiačok

1 PL sójovej omáčky

1/2 ČL ryžového octu

1/2 ČL kryštálového cukru

1/2 ČL sezamového oleja

štipku soli

1 ČL zázvoru

Postup:

Ošúpaný a umytý zemiak nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca a zalejeme vodou.

Varíme 15 minút na stredne vysokej teplote.

 

 

Uvarené zemiaky precedíme a vložíme do misky a vidličkou roztlačíme.Ošúpanú cibuľu nakrájame na polovičné plátky.

Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

Na panvici na strednom ohni zohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a smažíme dve minúty.

Po uplynutí doby pridáme mrkvu, zamiešame a smažíme 3-5 minút. Osmaženú zeleninu pridáme k zemiakovej kaši a dobre premiešame.

Do zmesi pridáme vajce, múku, parmezán a nasekanú petržlenovú vňať.

 

 

Zmes osolíme a ochutíme čiernym korením, následne pridáme papriku a všetko spolu dôkladne zmiešame.

Naolejujeme si ruky a zo zmesi vyformujeme placky a obalíme ich v strúhanke.

V panvici na strednej teplote zohrejeme olej a vložíme placky. Smažíme 3-5 minút, po uplynutí doby prevrátime placky a smažíme ďalšie 3 minúty.

 

Z

 

Pripravíme si omáčku: z uhorky odstránime konce a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do misky a pridáme soľ.

Premiešame a necháme odstáť 10 minút.

Smotanu zmiešame s majonézu, pridáme nasekaný kôpor, pretlačený cesnak a dobre premiešame.

 

 

Po desiatich minútach vytlačíme z uhorky prebytočnú tekutinu a preložíme do čistej misky.

Do samostatnej misky pridáme sójovú omáčku, ocot, cukor, sezamový olej, štipku soli a všetko spolu zmiešame.

Zázvor nadrobno nasekáme, pridáme do omáčky a premiešame.

Omáčku nalejeme do misky s uhorkou.

V panvici smažíme sezamové semiačka 3-5 minúty na miernom ohni.

Pridáme k uhorkám a dobre premiešame.

 

 

Zeleninové placky servírujeme s uhorkovým šalátom a krémovou omáčkou.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes