Delikátne zeleninové placky servírované so sviežim uhorkovým šalátom a krémovou omáčkou ako dokonalá súhra fantastických chutí.
Jedna porcia vám rozhodne nebude stačiť – tento pokrm bude doslova miznúť pred očami.
Výnimočný recept na krehké zeleninové placky z youtube kanála Helly’s Simple Recipe.
Potrebujeme:
1 zemiak (200 g)
vodu
1 cibuľu
50 g mrkvy
olivový olej
1 vajce
2 PL hladkej múky
30 g parmezánu
10 g petržlenovej vňate
soľ
mleté čierne korenie
mletú papriku
strúhanku
rastlinný olej na vysmážanie
Na šalát a omáčku (voliteľné):
300 g uhorky
1 ČL soli
2 PL kyslej smotany
1 ČL majonézy
8 g kôpru
2 strúčiky cesnaku
1 ČL bielych sezamových semiačok
1 PL sójovej omáčky
1/2 ČL ryžového octu
1/2 ČL kryštálového cukru
1/2 ČL sezamového oleja
štipku soli
1 ČL zázvoru
Postup:
Ošúpaný a umytý zemiak nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca a zalejeme vodou.
Varíme 15 minút na stredne vysokej teplote.
Uvarené zemiaky precedíme a vložíme do misky a vidličkou roztlačíme.Ošúpanú cibuľu nakrájame na polovičné plátky.
Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Na panvici na strednom ohni zohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a smažíme dve minúty.
Po uplynutí doby pridáme mrkvu, zamiešame a smažíme 3-5 minút. Osmaženú zeleninu pridáme k zemiakovej kaši a dobre premiešame.
Do zmesi pridáme vajce, múku, parmezán a nasekanú petržlenovú vňať.
Zmes osolíme a ochutíme čiernym korením, následne pridáme papriku a všetko spolu dôkladne zmiešame.
Naolejujeme si ruky a zo zmesi vyformujeme placky a obalíme ich v strúhanke.
V panvici na strednej teplote zohrejeme olej a vložíme placky. Smažíme 3-5 minút, po uplynutí doby prevrátime placky a smažíme ďalšie 3 minúty.
Pripravíme si omáčku: z uhorky odstránime konce a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do misky a pridáme soľ.
Premiešame a necháme odstáť 10 minút.
Smotanu zmiešame s majonézu, pridáme nasekaný kôpor, pretlačený cesnak a dobre premiešame.
Po desiatich minútach vytlačíme z uhorky prebytočnú tekutinu a preložíme do čistej misky.
Do samostatnej misky pridáme sójovú omáčku, ocot, cukor, sezamový olej, štipku soli a všetko spolu zmiešame.
Zázvor nadrobno nasekáme, pridáme do omáčky a premiešame.
Omáčku nalejeme do misky s uhorkou.
V panvici smažíme sezamové semiačka 3-5 minúty na miernom ohni.
Pridáme k uhorkám a dobre premiešame.
Zeleninové placky servírujeme s uhorkovým šalátom a krémovou omáčkou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: