Včelár ukázal, kde v dome treba skladovať med: Väčšina ľudí to robí zle!

Pri skladovaní medu nerobte túto chybu.

Med je považovaný za produkt, ktorý sa dá skladovať veľmi dlho a nepokazí sa.

Väčšinou ho skladujeme niekde v našich kuchynských skrinkách, zásuvkách alebo poličkách.

Ukázalo sa však, že to nie je najlepšie miesto na skladovanie medu.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Včelár pre portál haps vysvetlil, kde je najlepšie skladovať med a či je naozaj pravda, že ide o takmer nezničiteľný produkt.

Správne skladovanie potravín je častou témou diskusie.

Stále sa ukazuje, že niektoré produkty skladujeme nesprávne.

 

 

Najčastejšie sú nesprávne skladované tieto potraviny: ovocie, zelenina, mliečne výrobky, chlieb, korenie a olej.

Často zistíme, že niečo, čo sme si dávali do chladničky, by tam vôbec nemalo byť a niečo, čo sme si nechali vonku, by sa malo skladovať v chladničke.

 

 

To platí aj pre med.

Predpokladáme, že väčšina ľudí med uchováva niekde v kuchynských skrinkách, zásuvkách alebo na policiach.

Prípadne na kuchynskej linke.

Ale sú to naozaj tie najlepšie miesta pre med?

 

 

Kde skladovať med?

Včelár vysvetľuje, ktoré miesto je na skladovanie medu najlepšie.

Izbová teplota nie je na skladovanie medu veľmi dobrá.

 

 

Najlepšia teplota je pod 18 stupňov Celzia a veľmi často je tento údaj na etiketách.

Vzhľadom na teplotné podmienky týkajúce sa skladovania by sa med nemal uchovávať v chladničke alebo v blízkosti zdrojov tepla, ako je radiátor alebo sporák.

Tento výrobok je preto najlepšie uchovávať na suchých, chladných a zatienených miestach, ako je špajza alebo tmavá skriňa.

 

 

Pevne uzavreté sklenené nádoby a porcelánové nádoby sú vhodnými nádobami na uchovávanie tohto cenného produktu.

V jeho prípade zabudnite na plastové obaly.

Môže sa med pokaziť?

 

 

Med sa považuje sa za produkt s dlhou životnosťou.

Vo všeobecnosti sa nekazí.

Dobrý, hodnotný produkt má veľmi dlhú dobu spotreby.

Sú dve situácie, kedy sa med môže pokaziť:

 

 

„Prvou je, že včelár môže med odstrediť príliš rýchlo a bude obsahovať viac vody, ako vyžadujú normy, a preto sa môže kvasením pokaziť. Vtedy sa na vrchu vytvorí pena a je cítiť alkohol,“ vysvetľuje.

Druhá situácia sa týka dlhodobého skladovania medu a pôsobenia tepla.

„Potom sa v mede vyrába látka zvaná HMF, teda hydroxymetylfurfural, ktorá je podľa niektorých štúdií pre človeka škodlivá“ – dodáva.

Ako spoznať kvasený med?

 

 

Správne nazberaný a skladovaný med by sa nemal pokaziť.

Ak však nie je splnený jeden z týchto faktorov, produkt stráca svoju hodnotu alebo podlieha fermentácii.

Fermentovaný med je výsledkom príliš skorého zberu, ako aj vnášania vlhkosti a baktérií do neho, napríklad naberaním olízanou lyžičkou.

Ako spoznať, že s medom niečo nie je v poriadku?

 

 

Proces začína zmenou chuti, ktorá má pod vplyvom kvasiniek mierne pivnú vôňu.

Mení sa aj farba medu a na jeho povrchu sa objavuje niečo ako pena s vôňou droždia.

Tento med je vhodný len na domáce tinktúry.

Ako rozoznať pravý med od falošného

 

 

To, ako môžete poľahky rozoznať poctivý domáci med od falošného, ktorý má od pravého medu skutočne ďaleko, vedia najlepšie včelári. Opýtali sme sa preto priamo Filipa Grgulu, ako na to!

Jednoduchá rada

Či je med pravý alebo falošný, si môžete všimnúť už v obchode.

„V prvom rade je potrebné poriadne si preštudovať etiketu. Ak je na etikete nápis ´zmes medov EÚ a mimo EÚ´, tak ide o zmes, ktorej kvalitu vám nikto nevie garantovať. Samozrejme, ak aj med nie je zo Slovenska, neznamená to, že nemôže byť kvalitný, ale vždy by ste sa mali vedieť cez kontakt dopátrať k pôvodu medu. Ak chcete mať istotu a mať doma poctivý med, tak na etikete hľadajte meno, adresu a kontaktné údaje firmy, resp. včelára. A potom je to už iba o dôvere medzi vami a včelárom, resp. firmou, od ktorej med kupujete,“ poradil pre Dobré noviny Filip Grgula.

 

 

Znaky pravého medu

Pravý med sa od nepravého líši aj v jeho znakoch.

„Náznakom pravosti medu môže tiež byť tzv. kryštalizácia medu v pohároch – zmiešané kvetové medy, repkový, ďatelinový či slnečnicový med kryštalizujú veľmi rýchlo, aj v priebehu niekoľkých desiatok dní, či pár týždňov. Ale pozor, napríklad agátový med kryštalizuje veľmi pomaly, niekedy mu to trvá až rok,“ prezradil nám Filip Grgula. Možno ste už dokonca počuli aj o vzduchovej bubline v mede, ktorá by mala odlíšiť jeho pravosť, ale pán Grgula tvrdí niečo iné.

 

 

„Pohybom bubliny v mede by som sa príliš neorientoval, lebo veľmi záleží od obsahu vody v mede a tiež od okolitej teploty – ak pozeráte rýchlosť pohybu vzduchovej bubliny toho istého medu v lete, tak sa vám bude zdať med príliš riedky a naopak, v zime na trhu krásne hustý. Najlepšou radou je dôvera vo vášho včelára,“ dodal.

Ako by mal vyzerať?

„Agátový med je krásne číry, takmer priesvitný s veľmi jemnou chuťou. Repkový, najmä keď je v krémovej forme, vyzerá na prvý pohľad takmer ako bravčová masť, ale má úžasne jemnú lahodnú chuť. Slnečnicový med má oranžové sfarbenie a jemne štipľavú dochuť. Lesné a medovicové medy majú výrazné chute, až takmer dohorka,“ povedal pre Dobré noviny na slovo vzatý odborník.

Vyhnite sa chybám pri skladovaní

 

 

Ak vám robí vrásky na čele to, že vám nevydrží tá chuť medu, kvôli ktorej ste si ho kúpili, možno robíte chybu pri jeho skladovaní. Tu by ste sa mali držať určitých zásad, ktoré vám s týmto problémom pomôžu najlepšie.

„Aby ste zachovali chuť a kvalitu medu, je potrebné med skladovať v dobre uzavretej nádobe a na tmavom mieste. Kryštalizácia medu je jeho prirodzená vlastnosť a znak pravosti medu. Ak potrebujete med zase stekutiť, tak ho stačí ponoriť do teplého vodného kúpeľa,“ vyjadril sa Filip Grgula z medového obchodu CeraMel.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.