To, že názov tohto dezertu z odpaľovaného cesta pochádza z pohoria Karpaty, môžete uhádnuť veľmi ľahko. V našich končinách môžete tento dezert poznať ako veterník na plechu.
Jeho pôvodný tvar by teda mal pripomínať hory, aj keď dosiahnuť takúto podobu nie je vôbec jednoduché.
Stačí si však zapamätať tento trik, vďaka ktorému sa vám tento dezert a najmä odpaľované cesto určite podarí.
Postupujte podľa týchto odporúčaní z portálu newsy.gotujmy a hostia budú nadšení.
Karpatka alebo „veterník na plechu“
Názov tohto dezertu pochádza z Karpát, pretože jeho povrch by mal pripomínať toto pohorie.
Dnes sa dajú kúpiť aj hotové „mixy“ na jeho výrobu, aj keď najlepšia je, samozrejme, domáca výroba a poctivé odpaľované cesto.
Upiecť zákusok tak, aby sa v skutočnosti podobal na Karpaty, je často náročné.
Pozrite sa, ako ho pripraviť tak, aby bol vždy dokonalý.
Trik s rúrou
Povrch tohto dezertu je tradične vyrobený z odpaľovaného cesta, bez pridaného cukru.
Aby ste získali jeho charakteristický vlnitý tvar, musíte venovať pozornosť jednej veci a to teplote v rúre.
Niektoré dezerty znesú pečenie v ešte nie úplne vyhriatej rúre, no tento medzi ne nepatrí.
Ak cesto vložíte príliš skoro, ešte pred rozohriatím rúry, nevytvoria sa na ňom charakteristické „vlny“.
Plech s cestom preto vkladajte do veľmi horúcej rúry – 220 až 250 stupňov Celzia, a potom krátko pečte, kým sa nenafúkne a nezhnedne.
Recept na domácu lahodnú KARPATKU
Ingrediencie:
125 g masla
1 šálka hladkej múky
1 šálka vody
5 vajec
štipka soli
Na krém
375 g masla izbovej teploty
3 šálky mlieka
1,5 šálky práškového cukru
4 polievkové lyžice hladkej múky
2 polievkové lyžice zemiakovej múky
3 žĺtky
vanilkový cukor
Suroviny sú uvedené na veľkosť formy 30 x 40 cm.
Príprava:
V hrnci priveďte do vodu so soľou.
Pridajte maslo a miešajte, kým sa neroztopí.
Pridajte preosiatu múku, chvíľu miešajte a potom nechajte vychladnúť (nie však úplne).
Keď cesto trochu vychladne, za stáleho miešania do neho pridajte vajcia.
Cesto rozdeľte na 2 časti. Plech vysteľte papierom na pečenie a rozotrite naň polovicu cesta.
Vložte do rúry vyhriatej na 250 stupňov Celzia a pečte do zlatista.
Potom rúru vypnite a cesto nechajte vo vnútri ešte 10 minút.
Rovnakým spôsobom upečte aj druhú časť dezertu.
Poznámka: Plech na pečenie musí byť pred podávaním studený, nie horúci!
Teraz si pripravte karpatský krém.
V hrnci prevarte 1,5 hrnčeka mlieka s vanilkovým cukrom, do zvyšku pridajte žĺtky, pridajte zemiakovú a hladkú múku a premiešajte.
Pridajte do vriaceho mlieka.
Za stáleho miešania priveďte do varu.
Hotový puding vychlaďte za občasného miešania.
Oplatí sa prikryť ho potravinovou fóliou, aby sa na vrchu nevytvorila kôrka.
V ďalšom kroku vyšľahajte maslo, kým nebude nadýchané.
Za stáleho miešania pridajte práškový cukor a puding pridávajte po 1 polievkovej lyžici.
Takto pripravený krém natrite na prvú vrstvu cesta a prikryte ju druhou, vlnitou.
Posypte práškovým cukrom.
Karpatku odporúčame dať na pár hodín do chladničky, aby krém stuhol.
Dobrú chuť!