V tomto článku sa dozviete, ako si uskladniť kôpor, aj petržlenovú vňať.
Budete ich mať vždy poruke a vňate budú ako čerstvo odtrhnuté.
Vďaka nim budú vaše jedlá chutiť ešte lepšie.
Postupujte podľa týchto odporúčaní z YouTube kanála Multipovar.
Čerstvé zelené vňate sú obľúbeným doplnkom v kuchyni.
Používajú sa na ozdobenie servírovaného jedla, ale dodajú mu aj špecifickú chuť a vôňu.
Skladovanie bez mrazenia
Ako prvé si nasekajte kôpor alebo petržlenovú vňať nadrobno.
Následne vložte kôpor do čistého suchého zaváraninového pohára.
To isté urobíme aj s petržlenovou vňaťou.
Do samostatného pohára si nasypeme lyžicu hrubozrnnej soli a zalejeme vlažnou prevarenou vodou.
Miešame kým sa soľ nerozpustí.
Roztok nalejeme do pohára s kôprom a petržlenovou vňaťou tak, aby bola zeleň úplne zaliata.
Teraz už stačí len utiahnuť viečka a odložiť do chladničky.
Tento postup je veľmi jednoduchý a vôňa, aj chuť byliniek je neopísateľná.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Petržlenová vňať v soli
1. Spôsob
Vňať si umyjeme, osušíme a rozdelíme na menšie vetvičky a kúsky.
Pripravíme si sterilizované poháre a natlačíme do nich vrstvu takto pripravenej vňate.
Na to nasypeme tenkú vrstvu soli a na ňu opäť navrstvíme vňať.
Vrstvíme kým nebude pohár plný a posledná vrstva by mala byť soľ.
Každý pohár je potrebné uzavrieť dvojitou vrstvou celofánu a odporúča sa skladovať na chladnom mieste.
2. Spôsob
Opäť je potrebné vňať najskôr umyť a osušiť, potom ju nakrájame nadrobno.
Pri tomto spôsobe je potrebné pridať na 1 kg vňate 250 g soli a dôkladne premiešať.
Takto pripravenú zmes naložíme do sterilizovaných pohárov a takisto skladujeme na chladnom mieste.
Vyberte si spôsob, ktorý vám lepšie vyhovuje a majte čerstvú vňať vždy po ruke!
Nezabudnite ju však pred použitím vždy dôkladne opláchnuť v studenej vode.
Jedlo je potrebné soliť až po pridaní vňate.
Veľa šťastia!