Výborné jedlo aj na slávnostný stôl a veľmi praktické, ak čakáte viacej hostí. Každý si na tom pochutná! :-)
Tajomstvom chuti je pritom obyčajné pivo, ktoré dodá krkovičke vláčnosť a vynikajúcu chuť. Za mňa je kombináci krkovičky a piva to najlepšie, čo môže byť.
Existuje viacero dôvodov, prečo sa oplatí piecť krkovičku s pivom:
Chuť: Pivo dodáva krkovičke bohatú a komplexnú chuť. Sladkosť piva karamelizuje mäso a dodáva mu hlbokú hnedú farbu. Horkosť piva vyrovnáva mastnotu mäsa a dodáva mu pikantnú chuť. Chuť piva sa môže líšiť v závislosti od typu použitého piva, takže môžete experimentovať s rôznymi druhmi piva, aby ste našli chuť, ktorá vám najviac vyhovuje.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ja pre pečenie krkovičky odporúčam jednoznačne tmavé pivo.
Zjemnenie: Pivo pomáha zmäkčiť tuhé vlákna v mäse, čím ho robí jemnejším a šťavnatejším. Kyseliny v pive rozkladajú bielkoviny v mäse, čím ho robia krehkejším.
Šťavnatosť: Pivo dodáva krkovičke vlhkosť, čím zabraňuje jej vysušeniu počas pečenia.
Aróma: Pivo dodáva krkovičke príjemnú arómu chmeľu a sladu. Táto aróma sa mieša s arómou mäsa a korenín a vytvára tak komplexnú a lákavú vôňu.
Jednoduchosť prípravy: Pečenie krkovičky s pivom je pomerne jednoduché. Mäso stačí namočiť do marinády z piva a korenín, alebo počas pečenia pivom podlievať .
Potrebujeme:
1 kg bravčovej krkovičky
5-6 ks zemiakov
2 červené cibule
3 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
sladkú a pikantnú papriky
majoránka
korenie na zemiaky
olej
Na podliate:
Čierne pivo cca 1/2 plechovky
bujón (ideálne domáci)
2 dl vody
Postup:
Krkovičku si nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.
Necháme v chlade asi na 1 hodinku odležať – ideálne cez noc.
Nakrájame si aj zemiaky a cibuľku (tiež ich nezabudneme ochutiť).
Do vymastenej misy vrstvíme striedavo mäso, zemiaky, a cibuľu, vytvoríme tvar harmoniky.
Prikryjeme a do rúry vyhriatej na 200 stupňov dáme piecť na 15 minút.
Potom vyberieme a podlejeme bujónom rozpusteným vo vode.
Dusíme zakryté 25 minút, podlejeme pivom a dusíme ďalších 25 minút.
Potom odokryjeme a necháme zapiecť.
Výsledok! :-)