Každý má svoj vlastný spôsob marinovania mäsa, no existujú ingrediencie, ktoré by sa nemali vynechávať.
Vďaka nim nie je mäso tvrdé a suché.
Grilované mäso je chutné najmä vďaka správne zvolenej marináde, preto by ste jej zloženie nemali podceniť.
Portál pysznosci radí, ako pripraviť dokonalú marinádu.
Bravčová krkovička, bravčové karé, filé a kuracie stehná… zoznam grilovaných mäsových pochúťok je dlhý.
Tak ako sa dá takto pripraviť každý druh mäsa, aj každý druh mäsa si vyžaduje pred grilovaním marinovanie.
Dva spôsoby prípravy marinády
Mäso je možné marinovať dvoma spôsobmi.
Prvý, teda tzv. suchá marináda znamená, že mäso potriete obľúbeným korením a umiestnite ho na niekoľko hodín na chladné miesto.
Druhým spôsobom je tzv. mokrá marináda, ktorá funguje lepšie, keď je mäso suché alebo má málo tuku, napríklad na kuracie mäso.
Toto je tiež dobrý spôsob, ak chcete grilovať väčší kus mäsa.
Hlavné zložky marinády
Hlavnou zložkou marinády je najčastejšie olej.
Univerzálny repkový olej bude fungovať, pretože jeho chuť je neutrálna.
Ten za studena lisovaný bude lepší do šalátov, podobne ako olivový olej.
Veľký vplyv na chuť mäsa bude mať aj horčica.
Ak ho chceme viac okoreniť, oplatí sa zvoliť pikantnejšie koreniny.
Protiváhou k týmto ingredienciám je sladká zložka.
Najlepšie je pridať med, ktorý zabezpečí aj chrumkavú kôrku.
Namiesto medu môžete použiť aj javorový sirup.
Niečo kyslé
Tajomstvom dobrých marinád je kyslá prísada.
Je tu široký výber, môže to byť jogurt, citrónová šťava, vínny či jablčný ocot, víno, pivo či paradajková šťava.
Tento kyslý prvok zabraňuje stvrdnutiu mäsových vlákien vplyvom vysokých teplôt.
Z tohto dôvodu sa oplatí marinádu mierne okysliť.
Môžete tiež pripraviť marinádu na báze jogurtu alebo piva.
Dobrú chuť!