Hľadáte recept na chutný a rýchly závin, ktorý zvládnete aj bez kysnutia? Vyskúšajte tento recept na cesto zo šľahačkovej smotany! Cesto je hotové za pár minút a je ideálne na plnenie sladkými aj slanými plnkami.
Cesto je jemné, lahodné a doslova sa rozpadá na jazyku.
Ako náplň som zvolila jablká a mak, ale môžete použiť akúkoľvek náplň podľa chuti.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
500 g hladká múka
1/2 bal. prášok do pečiva
1 bal. smotana na šľahanie
2 ks vajce
2 lyžice ocot
štipka soľ
Plnka:
6-8 ks jablko
mletý mak
krupicový cukor
mletá škorica
strúhanka
Na potretie:
maslo
rum
Postup:
Zmiešame suroviny na cesto.
Ak je cesto príliš tuhé, pridáme trochu mlieka.
Vypracujeme hladké cesto.
Cesto necháme 1/2 hodiny odpočinúť v chlade.
Jablká ošúpeme.
Nahrubo nastrúhame na strúhadle.
Cesto rozdelíme na tri diely.
Každý diel vyvaľkáme na plát.
Pláty posypeme strúhankou, jablkami, makom, cukrom a škoricou.
Zrolujeme do závinu, konce závinu utesníme.
Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Záviny potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom.
Dáme do vyhriatej rúry piecť.
Pečieme asi 30 minút pri 200°C.
Hotové záviny môžeme potrieť zvyškom masla s rumom.
Tipy:
Cesto môžete pripraviť aj v kuchynskom robote. Jednoducho vložte všetky ingrediencie do misy kuchynského robota a mixujte, kým sa nevytvorí hladké cesto.
Ak nemáte čas cesto chladiť, môžete ho ihneď použiť. Bude však o niečo menej poddajné.
Toto cesto je vhodné na plnenie sladkými aj slanými plnkami. Na sladké plnky môžete použiť napríklad ovocie, tvaroh, mak alebo orechy.
Na slané plnky môžete použiť napríklad bryndzu, šunku, syr alebo restovanú zeleninu.
Závin pečte v predhriatej rúre, kým nie je zlatohnedý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)