Dusené mäso alebo guláš sú obľúbené rodinné jedlá.
Jeho vôňa sa šíri po celom dome a nabáda nás, by sme ochutnali.
Príprava dokonalého mäsa však môže byť výzvou.
Portál pysznosci poradil, ako docieliť lahodné a mäkké mäsko, ktoré sa rozpadá v ústach.
Presne to je totiž kľúčom k úspechu.
Jablčný ocot – tajomstvo dokonale mäkkého mäsa
Tajomstvom okamžite jemného mäsa je jablčný ocot.
Kyselina v ňom obsiahnutá zabraňuje vytekaniu šťavy z kúskov mäsa pri dusení.
Vďaka tomu sa mäso vo vnútri uzavrie, stáva sa mimoriadne jemné a mäkké.
K mäsu, ktoré je už opečené z oboch strán, stačí pridať 2-3 lyžice jablčného octu.
Potom dôkladne premiešame a na miernom ohni dusíme, kým už nebude cítiť octový zápach.
Až potom pridajte zvyšné ingrediencie.
Tento trik bude fungovať s akýmkoľvek druhom mäsa – bravčovým, hovädzím a dokonca aj hydinou.
Vďaka nemu bude mäso pripravené oveľa rýchlejšie a mäso vás poteší perfektnou konzistenciou.
Iné spôsoby prípravy mäkkého mäsa
Okrem jablčného octu existuje niekoľko ďalších spôsobov, ako získať dokonale jemné mäso.
Pridajte štipku cukru
Cukor pri dusení skaramelizuje a dodáva mäsu krásnu farbu a jemnú sladkosť.
Použite ananásovú šťavu alebo dužinu
Enzýmy obsiahnuté v ananáse urýchľujú rozklad bielkovín v mäse, vďaka čomu je mäkké a jemné.
Vyskúšajte tieto jednoduché triky a vždy potešíte rodinu dokonale mäkkým a lahodným mäsom!
Triky špeciálne na zmäkčenie hovädzieho mäsa
Existuje viacero metód na zmäkčenie hovädzieho mäsa, pričom výber tej najvhodnejšej závisí od typu mäsa a od času, ktorý máte k dispozícii
Marináda:
Marináda je skvelý spôsob, ako zmäkčiť hovädzie mäso a dodať mu chuť. Mäso môžete marinovať v rôznych zmesiach, napríklad v oleji, octe, víne, bylinkách a korení. Čím dlhšie mäso marinujete, tým bude mäkšie. Odporúča sa marinovať hovädzie mäso aspoň 30 minút, ale pre maximálny efekt je ideálne nechať ho marinovať cez noc.
Sóda bikarbóna:
Sóda bikarbóna dokáže zvýšiť pH mäsa, čím sa rozštiepi väzivo a mäso zmäkne. Na 250 g mäsa použite 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny a mäso s ňou dôkladne premiešajte. Nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Pred tepelnou úpravou mäso opláchnite.
Dobrú chuť!