Recept na tento vynikajúci broskyňový koláč mám ešte od mojej starej mamy a u nás v rodine ho pečieme už viac, ako 50 rokov.
Základom tohoto koláčika sú obyčajné zavárané broskyne, ktoré sa podľa portálu smakosze tešili obľube najmä za bývalého režimu.
Dôvod je jednoduchý, ide najmä o univerzálnosť a trvácnosť thoto produktu. Samozrejme, lepšie, ako kupovať si ich v obchode, je siahnuť po domácej zásobe.
Ak chcete obmenu koláčika, môžete použiť iné ovocie – napríklad nektárinky, marhule, prípadne hrušky či jablká.
Ďalšie tipy, ako ozvláštniť tento recept je vylepšiť cesto – napríklad s kúskami čokolády, orechmi alebo rôznymi esenciami či likérom.
Tieto prísady pridajú výslednému na chuti, ale najmä na vôni.
Čo sa týka servírovania, koláčik môžete posypať práškovým cukrom, strúhaným kokosom, alebo kakaom.
V lete môžete koláč podávať s kopčekom zmrzliny alebo vyšľahanej domácej šľahačky.
Na broskyňový koláč potrebujeme:
400 g precedených broskýň bez nálevu
cca 500 g hladkej múky
3 vajcia
30 g masla
150 g + 2 PL kryštálového cukru
1/2 šálky rastlinného oleja
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL vanilkovej arómy
kôru z 1/2 citróna
štipku soli
Postup:
Obdĺžnikovú formu poriadne vymastíme maslom. Dno vysypeme múkou.
Vrch posypeme vrstvou cukru. Zavárané broskyne poukladáme husto vedľa seba.
Zvyšné ovocie nakrájame na kocky.
Vložíme do misky s vajíčkami a pridáme štipku soli.
Tyčovým mixérom vyšľaháme do nadýchanej hmoty.
Zmes precedíme cez sitko do väčšej misy.
Pridáme cukor a metličkou vymiešame.
Nalejeme olej, studenú vodu miešame, kým nebude zmes jednotná.
Potom za stáleho miešania po dávkach pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva.
Nakoniec pridáme kôru a vanilkovú esenciu a keď je cesto vymiesené do jednotnej zmesi, nalejeme ho na broskyne.
Formu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 40 minút pri teplote 180°C.
Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť!