Žiaden olej, zemiakové placky vyprážajte na inom tuku: Vyskúšate a poďakujete!

Zemiakové placky už na oleji nevysmážam. Raz vyskúšate tento tuk a budete ľutovať, že ste ho nepoužívali už skôr!

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, na čom je najlepšie vyprážať zemiakové placky?

Väčšina ľudí automaticky siahne po rastlinnom oleji.

Tento tuk je však oveľa lepší.

 

 

Portál smakosze uvádza, že zemiakové placky pripravené na tomto tuku chutia omnoho lepšie.

Vyskúšajte a presvedčte sa sami.

Výhody a nevýhody olejov – na čom vyprážať zemiakové placky?

 

 

Zemiakové placky sa v každej domácnosti robia inak.

Tentoraz stojí za to zvážiť otázku výberu tuku na vyprážanie.

Nie všetky oleje sú si rovné a nie všetky oleje sú na všetko.

 

 

Niektoré jedlá si na prípravu vyžadujú vysoké teploty a tie nemusia dobre reagovať so všetkými tukmi.

Aj keď sa na každodenné použitie v kuchyni odporúča slnečnicový či repkový olej, o olivovom ani nehovoriac, pri vyprážaní sa oplatí poobzerať sa po niečom inom.

Mnoho ľahko čistených olejov, vrátane extra panenského olivového oleja, sa oplatí odporúča používať na šaláty, ale nie sú vhodné na vyprážanie.

Na akom tuku vyprážať zemiakové placky?

 

 

Ak sa chcete vyhnúť prepaľovaniu tuku, kedy sa uvoľňujú škodlivé látky, mali by ste venovať pozornosť výberu správneho tuku na vysmážanie.

Tu sa oplatí pripomenúť bravčovú masť.

Hoci ide o typický živočíšny tuk a o jej dopade na zdravie sa viedli mnohé debaty, oproti mnohým rastlinným kolegom má jednu výhodu.

 

 

Zohrieva sa na veľmi vysokú teplotu bez prepaľovania.

Zemiakové placky vyprážané na poriadne rozpálenom tuku sú rýchlejšie hotové a nasajú menej mastnoty.

A to má pozitívny vplyv na chuť aj zdravie.

Zemiakové placky na bravčovej masti

 

 

Ingrediencie:

1 kg zemiakov

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

2 vajcia

 

 

2-3 lyžice smotany 18%

kopcovitá polievková lyžica pšeničnej múky

soľ

 

 

čierne mleté korenie

masť na vyprážanie

Postup:

Na zemiakové placky sa najlepšie hodí varný typ zemiakov B alebo C.

 

 

Ošúpeme ich a nastrúhame na jemnom strúhadle.

Do masy pridáme nastrúhanú cibuľu a vytlačíme prebytočnú šťavu, ktorú obe ingrediencie pustili.

Potom pridáme vajíčka a prelisovaný cesnak.

 

 

Na zjemnenie môžeme teraz pridať smotanu a následne dochutíme soľou a čiernym korením.

Dôkladne premiešame.

Na panvici si roztopíme tuhú hrudku bravčovej masti.

Necháme rozohriať a potom vrstvíme placky, ktoré formujeme do okrúhleho tvaru s ideálnou hrúbkou.

 

 

Opečte ich z oboch strán dozlatista a vyberte ich na papierovú utierku, aby ste odsali prebytočný tuk.

Hotovo, vynikajúce zemiakové placky môžete podávať.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes