Rozhuda: Zabudnutá nátierka našich prababičiek!

Tvarohová nátierka "rozhuda".

Táto legendárna tvarohová nátierka „Rozhuda“ s pažítkou bola kedysi hlavným jedlom dňa.

 

 

Ľudia si ju nosili do roboty a babičky ju pripravovali svojim vnúčatám.

Postupom času, ale pomaly upadala do zabudnutia, napriek tomu, že je jednoduchá, rýchla a lacná.

Bleskový recept na unikátnu tvarohovú nátierku z youtube kanála V jednom hrnci / One-pot.

Potrebujeme:

80 g mäkkého masla

1/2 ČL kryštálového cukru

 

 

250 g mäkkého tvarohu

2 PL mlieka alebo smotany

soľ

1 ČL drvenej rasce

1/2 cibule

3-4 PL nakrájanej pažítky

Postup:

Na začiatku pridáme do misky zmäknuté maslo. Nasypeme cukor a vidličkou vymiešame.

Potom pridáme tvaroh a miešame.

 

 

Nalejeme mlieko a vymiešame hladký krém.

Dochutíme soľou a rascou a dôkladne premiešame.

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.

Pridáme do zmesi a vymiešame. Pažítku najemno nasekáme.

 

 

Pridáme do nátierky a dôkladne zmiešame.

Krémovú tvarohovú nátierku servírujeme s čerstvým chlebom, ale výborne sa hodí aj k novým zemiakom.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete na konci článku

BONUS:

Úžasná zemiaková nátierka na chlebíčky: Naučila ma ju mama a nič sa na ňu nechytá – robím LEN v najväčšej mise, ktorú doma máme!

 

 

Nátierka je ideálna na chlebíčky, ale aj na hrianky.

Ja ju robím už 25 rokov a chuť si neviem vynachváliť.

Potrebujeme:

biely chlieb alebo bagetu

200 g zemiakov

3 vajcia

60 g masla

soľ

1 lyžička mletej papriky

1/2 lyžičky čierneho korenia

2 lyžičky horčice

jarnú cibuľku

Voliteľné:

Petržlenová vňať

Bylinky podľa chuti

Korenie podľa chuti

Postup:

Vajcia si uvaríme natvrdo.Krajce bagety alebo chleba obojstranne opečieme na panvici.

Zemiaky si očistíme a nakrájame. Na kocky nakrájané zemiaky vložíme do hrnca s vodou.

Dáme ich variť domäkka. Uvarené zemiaky vložíme do pohára.

K zemiakom pridáme žĺtky z natvrdo uvarených vajec.

Pridáme aj zmäknuté maslo.

 

 

Pridáme soľ, mletú papriku, mleté čierne korenie.

Vmiešame aj horčicu. Túto zmes rozšľaháme pomocou ručného mixéra.

Hmotu preložíme do väčšej misky.

Pridáme najemno nakrájanú jarnú cibuľku.

Všetko dôkladne zamiešame.

 

 

Chutnú nátierku máme hotovú a môžeme ju servírovať.

Ak chcete získať nové chute, môžete pridať napríklad údenú papriku, tymian, alebo obľúbené bylinky.

Pre výraznejšiu chuť neváhajte nátierku ozvláštniť napríklad pretlačeným cesnakom, prípadne sušeným cesnakom.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes