Pripravte si toto vynikajúce domáce pečivo.
Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý.
Vôňa sa rozleje po celom vašom dome a všetkým sa budú zbiehať slinky.
Postupujte podľa receptu z YouTube kanála Rezepte von Roman.
Potrebujeme:
150 ml mlieka + 150 ml teplého mlieka
3 PL hladkej múky + 470 – 500 g hladkej múky
8 g sušeného droždia
2 PL kryštálového cukru
1 ČL soli
2 vajcia
1 ČL kypriaceho prášku
rastlinný olej na vymastenie
rozpustené maslo
Postup:
Do hrnca si nalejeme mlieko a pridáme múku.
Metličkou všetko vymiešame tak, aby nezostali žiadne hrudky.
Hrniec dáme na sporák a metličkou miešame asi 2 minúty.
Potom odstavíme a prikryjeme potravinárskou fóliou.
Takto necháme cesto vychladnúť.
Medzitým si do misky nalejeme 150 ml teplého mlieka, pridáme sušené droždie a cukor.
Metličkou vymiešame kým sa cukor a droždie nerozpustí.
Prikryte a nechajte 15 – 20 minút odpočívať.
Následne pridáme soľ, vajíčka a kypriaci prášok.
Dôkladne vymiešame a pridáme cesto, ktoré sme si pripravili ako prvé.
Zapracujeme tak, aby nám vznikla hladká hmota.
Po častiach pridávame hladkú múku.
Cesto miesime 5 minút, aby bolo vláčne a hladké.
Misu si vymastíme olejom a preložíme do nej cesto.
Prikryjeme ju potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 45 – 50 minút.
Po vykysnutí rozdeľte cesto na 9 rovnakých častí.
Každú časť vyformujte na žemľu a následne vyvaľkajte.
Potrite rozpusteným maslom, preložte na tri časti pozdĺžne a potom z oboch koncov zrolujte, kým sa konce nestretnú.
Ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie.
Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme podkysnúť ešte 30 – 45 minút.
Žĺtok si vymiešame s lyžicou mlieka a potrieme každé pečivo.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 24 – 25 minút.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Dobrú chuť!