JAPONSKÉ kysnuté cesto: Chlieb zostane mäkučký aj po mesiaci!

Pripravte si toto vynikajúce domáce pečivo. 

Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý.

Vôňa sa rozleje po celom vašom dome a všetkým sa budú zbiehať slinky.

 

 

Postupujte podľa receptu z YouTube kanála Rezepte von Roman.

Potrebujeme:

150 ml mlieka + 150 ml teplého mlieka

3 PL hladkej múky + 470 – 500 g hladkej múky

8 g sušeného droždia

 

 

2 PL kryštálového cukru

1 ČL soli

2 vajcia

1 ČL kypriaceho prášku

rastlinný olej na vymastenie

rozpustené maslo

 

 

Postup:

Do hrnca si nalejeme mlieko a pridáme múku.

Metličkou všetko vymiešame tak, aby nezostali žiadne hrudky.

Hrniec dáme na sporák a metličkou miešame asi 2 minúty. 

 

 

Potom odstavíme a prikryjeme potravinárskou fóliou. 

Takto necháme cesto vychladnúť.

Medzitým si do misky nalejeme 150 ml teplého mlieka, pridáme sušené droždie a cukor. 

 

 

Metličkou vymiešame kým sa cukor a droždie nerozpustí.

Prikryte a nechajte 15 – 20 minút odpočívať. 

Následne pridáme soľ, vajíčka a kypriaci prášok.

Dôkladne vymiešame a pridáme cesto, ktoré sme si pripravili ako prvé.

 

 

Zapracujeme tak, aby nám vznikla hladká hmota.

Po častiach pridávame hladkú múku.

Cesto miesime 5 minút, aby bolo vláčne a hladké.

 

 

Misu si vymastíme olejom a preložíme do nej cesto.

Prikryjeme ju potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 45 – 50 minút. 

 

 

Po vykysnutí rozdeľte cesto na 9 rovnakých častí. 

Každú časť vyformujte na žemľu a následne vyvaľkajte. 

Potrite rozpusteným maslom, preložte na tri časti pozdĺžne a potom z oboch koncov zrolujte, kým sa konce nestretnú.

 

 

Ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie.

Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme podkysnúť ešte 30 – 45 minút. 

Žĺtok si vymiešame s lyžicou mlieka a potrieme každé pečivo.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 24 – 25 minút. 

 

 

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.

Dobrú chuť!

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes