Receptov na pečené dobroty z kysnutého cesta existujú stovky, možno aj tisícky.
Kysnuté cesto je úžasne univerzálne a môžete z neho pripraviť chlieb, rožky, ale aj buchty, vianočku alebo škoricové slimáky.
Napriek tomu, že patrí medzi cestá skôr pre mierne pokročilých, s našim receptom ho zvládne pripraviť úplne každý.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vynikajúci recept na kysnuté cesto z youtube kanála Kuchyně Lidlu.
Potrebujeme:
35 g čerstvého droždia
80 g krupicového cukru
600 g polohrubej múky
90 g masla
4 žĺtky
250 ml plnotučného mlieka
1 štipku soli
Potrebujeme:
Všetky suroviny vyberieme z chladničky a necháme zohriať na izbovú teplotu.
Teraz si preosejeme múku, tent krkok je veľmi dôležitý, aby bolo cesto správne nakyprené.
Iba mlieko ohrejeme, aby bolo vlažné.
Nadrobené čerstvé (alebo sušené) droždie nasypeme do samostatnej misky.
Pridáme 30 g krupicového cukru.
Premiešame a zalejeme 50 ml vlažného mlieka.
Miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Pridáme 100 g preosiatej múky.
Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.
Do nádoby nasypeme zvyšok preosiatej múky a cukru.
Pridáme žĺtky a nalejeme zvyšok mlieka.
Potom do zmesi pridáme kvások a špachtľou miešame, kým sa cesto nespojí.
Platí zásada, že na prípravu skutočne dokonalého kysnutého cesta je najskôr potrebné zmiešať múku s kváskom a tekutými prísadami. Až potom sa do cesta pridáva tuk a soľ.
Soľ by sa mala pridávať ako posledná surovina práve preto, aby neprišla do kontaktu s droždím.
Takže v ďalšom kroku pridáme maslo a soľ.
Pomocou kuchynského robota s hákom vypracujeme cesto dohladka.
Vymiesené cesto preložíme do misky.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť do dvojnásobného objemu.
Tradične platí, že sa cesto necháva kysnúť na teplom mieste, ale ak chcete skutočne dokonalé a jemné cesto, nechajte ho kysnúť v chladničke. Trvá to síce dlhšie (ideálne cez noc) ale cesto bude mať skutočne dokonalú textúru.
Následne ho po vykysnutí krátko prepracujeme.
A pripravíme pečivo podľa svojich preferencií.
Z tohoto kysnutého cesta môžete robiť domáce pochúťky od výmyslu sveta – napríklad klasické buchty, škoricové slimáky, šišky, mazanec, veľkonočnú vianočku, záviny, alebo ďalšie a ďalšie obľúbené domáce pochúťky.
Okrem dezertov môžete skúsiť aj salné pochúťky, ako napríklad langoše či domácu pizzu.
Ďalšie triky pre dokonalé kysnuté cesto
Triky pre dokonalé kysnuté cesto:
Použite kvalitné suroviny: Čerstvé droždie, kvalitná múka a teplé mlieko sú základom úspechu.
Správna teplota: Mlieko by malo byť teplé, nie horúce. Ideálna teplota je okolo 40 °C.
Dôkladné vymiesenie: Cesto mieste aspoň 10-15 minút, aby sa lepok v múke dobre vyvinul a cesto bolo elastické.
Kysnutie v teple: Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, bez prievanu. Môžete ho vložiť do mierne vyhriatej rúry (30-40 °C) alebo na teplý radiátor.
Kysnutie v chlade: Cesto môžete nechať vykysnúť aj v chladničke, vďaka čomu bude ešte jemnejšie a nadýchanejšie. Kysnutie v chlade však vyžaduje viac času – ideálne počas noci.
Dostatok času: Aj keď tento recept nevyžaduje dlhé kysnutie, nechajte cesto aspoň 30-60 minút odpočívať, aby sa aktivovalo droždie a cesto zmäklo.
Jemné zaobchádzanie: S cestom pracujte jemne, aby ste z neho nevytlačili vzduch.
Správne tvarovanie: Buchty tvarujte rovnomerne, aby sa pri pečení dobre naplnili.
Pečenie s parou: Aby boli buchty ešte mäkšie, môžete do rúry vložiť nádobu s vodou alebo ich piecť v parnej rúre.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: