Cestujete často, ale na cestách chcete ušetriť na jedle so sebou alebo v reštauráciách?
Alebo si možno chcete urobiť zásoby na upršaný deň, prípadne vás už nebaví vymýšľať každý deň inú večeru?
Praktické jedlo na každú príležitosť
Toto jedlo sa pripravuje v podstate samo a budete ho môcť využívať kedykoľvek ho budete potrebovať.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Je chutné teplé aj studené a v chladničke vydrží až 2 mesiace.
Máme veľký výber mäsových konzerv tohto typu.
Aj vďaka tomuto receptu ich už nemusíte kupovať v obchode.
Ak máte prístup ku kvalitnému mäsu, bola by škoda to nevyužiť a nepripraviť si vlastné mäso v pohári.
Perfektná vec do každej domácnosti
Pasterizácia a tyndalizácia konzerv sú jedným z najlepších vynálezov ľudstva.
Kuracie mäso v pohároch z nižšie uvedeného receptu sa môže konzumovať teplé aj studené.
Obe verzie budú chutné a šťavnaté.
Stačí krajec chleba a jednoduchá večera je hotová.
Môžete si ho pripraviť veľmi jednoduchým spôsobom.
Ak máte 5 veľkých pohárov a veľký hrniec, pripravíte si dávku aspoň na týždeň, za predpokladu, že kuracie mäso budete jesť od pondelka do piatku.
Pred pasterizáciou v pohároch treba mäso namočiť do slaného nálevu s tromi litrami vody a tromi polievkovými lyžicami soli.
Vďaka namáčaniu zostane mäso po pasterizácii svetlé, chutnejšie a jemnejšie.
Obsah dózy bude číry – mäso nepustí príliš veľa šťavy.
Na prípravu zaváraného kuracieho mäsa potrebujeme:
12 kuracích stehien
8 kuracích krídel
1 mrkvu
1 koreň petržlenu
5-10 strúčikov cesnaku (podľa vlastnej chuti: 1-2 strúčiky na pohár)
5 PL horčice
5 ČL zrniek farebného korenia
1 l studenej prevarenej vody
1 PL soli
Okrem toho:
3 l vody
3 PL soli
petržlenovú vňať alebo ligurček (voliteľné)
Postup:
Mäso dôkladne očistíme. Kuracie krídla rozdelíme na dve časti.
To nám uľahčí vkladanie do pohárov.
Pripravíme nálev na namáčanie mäsa: v troch litroch vody rozpustíme 3 lyžice soli.
Mäso vložíme do nálevu na 1,5 hodiny. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na plátky.
Cesnak necháme v šupke a mierne ho roztlačíme. Poháre a viečka opláchneme vriacou vodou.
Mäso vyberieme z nálevu a osušíme ho.
Do každej nádoby vložíme niekoľko plátkov mrkvy a petržlenu, cesnak a 1 lyžičku korenia.
Mäso vložíme dovnútra tak, aby každá nádoba obsahovala stehno aj krídlo.
Medzi kúsky mäsa vložíme vetvičku petržlenovej vňate alebo ligurčeka.
Pripravíme nálev na zaliatie mäsa: 1 PL soli rozpustíme v litri vody a zalejeme mäso tak, aby nálev tvoril približne polovicu každej nádoby.
Na pevno uzavrieme.
Dno veľkého hrnca vystelieme čistou utierkou a zaváracie poháre vložíme dovnútra vrchnákom hore.
Až po uzávery nalejeme studenú vodu.
Na strednom ohni privedieme do varu, znížime plameň a na miernom ohni varíme asi 4 hodiny.
Medzitým skontrolujeme poháre a v prípade potreby dolejeme horúcu vodu.
Po štyroch hodinách vypneme plyn a prikryté poháre necháme vychladnúť.
Naše zavárané kuracie mäso je hotové a môžeme ho skladovať v chladničke 2 mesiace.
Prajeme vám dobrú chuť!