Kuracie srdcia dnes mnohí ľudia prehliadajú a považujú ich skôr za podradný druh mäsa. Je to ale veľká škoda, pretože sú doslova nabité živinami a keď ich správne pripravíte, sú aj veľmi, veľmi chutné.
Portál smakosze priniesol recept na prípravu kuracích sŕdc, ktorý doslova láme rekordy. Nesmierne chutné a lahodné jedlo!
Prečo jesť kuracie srdcia pravideľne?
Kuracie srdcia sú lacné a bohaté na cenné živiny.
Napriek vysokému obsahu železa a nízkemu počtu kalórií, nie sú v kuchyni príliš obľúbené.
Poradíme vám, ako ich zaradiť do jedálnička tak, aby boli chutné.
Prečo sa oplatí jesť kuracie srdce?
V ľudskej strave nesmú chýbať produkty, ktoré dodajú prvky potrebné pre správne fungovanie.
Jedným z nich je železo, ktoré podporuje správne fungovanie imunitného a nervového systému a je zodpovedné za správny transport kyslíka v tele.
Kuracie srdiečka v 100 g obsahujú až 6 mg tohto prvku.
Sú tiež skvelým zdrojom fosforu (177 mg) a draslíka (176 mg).
Spomínaná porcia obsahuje aj horčík (15 mg), vápnik (12 mg) a zinok (6,6 mg).
Kuracie srdiečka obsahujú cenné vitamíny a bielkoviny.
V týchto drobkoch nájdeme najmä vitamíny skupiny B, z ktorých najviac bude vitamínov B3 (4,88 mg) a B5 (2,56 mg).
Nájdeme tam aj kyselinu askorbovú, teda vitamín C (3,28 mg).
Kuracie srdcia tiež obsahujú 16 g bielkovín v každých 100 g výrobku a len 9,33 g tuku.
A čo viac, len 2,66 g sú nezdravé nasýtené tuky.
Cholesterol tu nájdete len 136 mg.
Podstatné bude aj to, že konzumáciou spomínanej porcie si zabezpečíme len 153 kcal.
Na prípravu kuracích sŕdc potrebujeme:
500 g hydinových sŕdc
2 vajcia
hladkú múku na obaľovanie
rastlinný olej na vysmážanie
mleté čierne korenie
soľ
1 ČL sladkej papriky
1/2 ČL feferónky
1 ČL sušeného cesnaku
Postup:
Hydinové srdcia očistíme odrezaním ich vrchnej, vláknitej časti. Narežeme ich tak, aby ležali naplocho a očistíme krvavé časti vo vnútri.
Srdcia položíme na kuchynskú dosku, prekryjeme fóliou a vyklepeme.
Do misky rozbijeme vajcia a vidličkou vyšľaháme.
Vyklepané srdcia vložíme do samostatnej misky.
Osolíme, okoreníme a zmiešame s vaječnou zmesou.
Na chvíľu odstavíme a pripravíme si tanier s múkou na obaľovanie.
Srdcia obalíme v múke a opekáme na dobre rozohriatom oleji dve minúty z každej strany do zlatista.
Srdcia smažíme po dávkach.
Dbáme na to, aby sme nemali preplnenú panvicu.
Vysmažené srdcia poukladáme na papierovú utierku, aby sme odstránili prebytočný olej.
Servírujeme s omáčkou alebo šalátom a zemiakovou kašou.
Prajeme vám dobrú chuť!