Ako použiť zelerové listy?
Ich miesto určite nie je v odpadkovom koši. Sú plné arómy a chuti, vďaka čomu sú ideálne ako dochucovadlo mnohých jedál.
Pozrite sa, čo robiť s listami zeleru a stavte na tieto rady z portálu pysznosci.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Neplytvajte vzácnymi zelerovými listami a využite ich v kuchyni ako dochucovadlo jedál či na dekoráciu.
Sú bohaté na arómu, aj chuť a v niektorých ohľadoch sú lepšie ako samotný koreň.
Sú listy jedlé?
Nielen koreň, ale aj listy zeleru sú plné chuti a nutričných hodnôt.
Okrem toho listy obsahujú viac minerálov a vitamínov ako samotný koreň.
Je to bohatý zdroj flavonoidov, antioxidantov a fytosterolov.
Zelerové listy sa pre svoje protizápalové vlastnosti považujú za bylinnú surovinu.
Okrem toho účinné látky zelerových listov utesňujú cievy, robia ich pružnejšími a zabraňujú zápalom.
Pôsobia močopudne a znižujú hladinu zlého cholesterolu.
Čerstvé zelerové listy by sa mali používať ako prídavok do polievok, dusených jedál alebo čerstvo vylisovaných štiav.
Výborne sa hodia aj ako dochucovadlo, na tento účel by sa mali sušiť, čím vytvárajú sypký doplnok slaných jedál, najmä polievok a omáčok.
Sušené listy zeleru sú tiež užitočné na prípravu bylinných nálevov.
Zelerové listy – na čo ich použiť?
Zelerové listy sú plné cenných živín, ktorými by sa nemalo plytvať.
Majú nízky obsah kalórií, vďaka čomu sú ideálnou voľbou pre zdravé občerstvenie.
Sú bohaté na rôzne živiny, vrátane horčíka, vápnika a antioxidantov, ako je vitamín C a E.
Listy zeleru majú navyše detoxikačný účinok.
Zaujímavosťou je, že výskum vedcov z Konkuk University v Južnej Kórei ukázal, že esenciálne oleje obsiahnuté v zelerových listoch sú účinné pri odpudzovaní komárov.
Zelerové listy sa dajú použiť na mnoho spôsobov, pridať ich do polievok, omáčok, šalátov, ovocných smoothies, dusených jedál alebo pesta.
Zelerové listy sa dajú použiť aj na vytvorenie krásnych ozdôb na chlebíčky, domácu pizzu alebo mäsové jedlá.
Ak chcete pridať extra chuť, môžete ich vysušiť a pridať do tradičnej soli, aby ste vytvorili zelerovú soľ.
Táto kombinácia ingrediencií dodáva jedlám dodatočnú chuť, vďaka čomu sú ešte chutnejšie.
Dobrú chuť!