Príprava zaujímavého občerstvenia zo zvyškov je dôležitá zručnosť.
Nevyhadzujte ich do odpadu
Najmä tesne po slávnostných hostinách, keď mnohým jedlám, ktoré sme pripravili v prebytku, hrozí pokazenie.
Pomôcť môžu triky, ako je tento z portálu smakosze.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Využitie kuracích kostí
Na rozdiel od hovädzích kostí by sa kosti z hydiny nemali podávať ani zvieratám.
Zdá sa teda, že po zjedení tých najchutnejších kuracích kúskov už pre kosti niet spásy.
Na prípravu zaujímavého občerstvenia však môžete použiť aspoň tie najväčšie kosti.
Vyzerá to ako jedlo z hydiny, ale pod chrumkavým obalom sa skrýva výživná zmes zemiakov, mäsa a syra.
Takáto večera bude vaším priateľom a rodine určite chutiť.
Na prípravu chrumkavého občerstvenia potrebujeme:
porciu kostí z kuracieho vývaru so zvyškami mäsa
2 stredné zemiaky
100 g nastrúhaného syra
1 vajce
soľ
mleté čierne korenie
sladkú a štipľavú papriku
Na obaľovanie:
vajce
strúhanku
múku
strúhanku
Na vyprážanie:
rastlinný olej
Postup:
Uvarené alebo vysmážané kuracie mäso zbavíme kostí a nakrájame.
Môžeme použiť aj menej chutné časti hydiny, ako je koža, ale dobre ich nakrájame.
Kosti dôkladne očistíme a tie najväčšie necháme bokom.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
Uvaríme v osolenej vode do mäkka.
Vložíme ich do misky a roztlačíme na kašu.
K zemiakom pridáme nakrájané mäso a syr nastrúhaný na hrubom strúhadle.
Do misky so zmesou rozbijeme vajce.
Pridáme koreniny a miesime, kým nám nevznikne jednotná hmota.
Zo zmesi vyformujeme veľké guľky.
Obalíme nimi kuracie kosti tak, aby z nich trčal kúsok, ktorý môžeme chytiť.
Do taniera rozbijeme vajce a rozšľaháme.
Pripravený snack obalíme v múke, vajci a strúhanke.
Túto pochúťku osmažíme v dobre rozpálenom oleji dozlatista.
Môžeme servírovať s obľúbenou omáčkou.
Ďalšie tipy, ako využiť kuracie kosti
Kuracie kosti, hoci sa často považujú za odpad, môžu byť využité naozaj šikovne. Obsahujú totiž veľa výživných látok, ktoré sa dajú využiť na prípravu chutných jedál alebo výživných vývarov. Tu je niekoľko spôsobov, ako môžete využiť kuracie kosti:
Domáci kurací bujón:
Uvarte kosti s niekoľkými zeleninovými šupkami, korením a nechajte niekoľko hodín lúhovať. Výsledný vývar môžete zamraziť a použiť podľa potreby.
Kompost:
Rozdrvené kuracie kosti môžete pridať do kompostu, kde sa postupne rozložia a obohatia pôdu o vápnik a fosfor.
Domáce hnojivo
Po uvarení a vychladnutí môžete kosti rozdrviť a pridať do pôdy v kvetináčoch. Poskytnú rastlinám vápnik a fosfor.
Prajeme vám dobrú chuť!