Spoznajte recept na dokonalý koláč z portálu smakosze, na ktorý už každý zabudol.
Pripravíte si ho veľmi jednoducho, ba čo viac, nadchne vás svojou chuťou aj vzhľadom.
Vaši blízki sa potešia a určite si od vás budú pýtať viac.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Každému z nás chýba chuť spred rokov, keď stačilo pripraviť jednoduché jedlo, ktoré chutilo každému. Presne tak to bolo aj s dezertmi.
Jednoduchý koláč bol vždy oveľa lepšou voľbou ako náročný a komplikovaný. Preto som začal hľadať obľúbené chute spred rokov.
Podarilo sa mi ich nájsť v starých novinách aj s receptom.
Jedným z nich bol recept na makový koláč. Keď som sa s tým zoznámil, cítil som sa sentimentálne, pretože takéto koláče už dnes nikto nepripravuje.
Spoznajte vynikajúci starodávny zákusok a vráťte sa k zabudnutým chutiam z detstva.
Na prípravu makového koláča potrebujeme:
100 + 200 g kryštálového cukru
5 vajec
250 g viacúčelovej múky
20 g sódy bikarbóny (2 ČL)
200 g maku
2 balenia vanilkového pudingu
500 ml mlieka
250 g masla
Postup:
Do misky nasypeme pudingový prášok. Zalejeme 250 ml mlieka.
Miešame metličkou, kým sa suroviny nespoja.
Do hrnca nalejeme zvyšok mlieka a pridáme 100 g cukru.
Počas miešania varíme na miernom ohni. Keď sa cukor rozpustí, pridáme pudingovú zmes.
Počas varenia miešame, kým zmes nezhustne.
Uvarený puding preložíme do misky, prikryjeme a necháme vychladnúť.
Do misky pridáme 5 bielkov a mixérom vyšľaháme do peny.
Pridáme 200 g cukru. Potom počas šľahania po jednom pridáme žĺtky.
V samostatnej miske zmiešame mak, múku a sódu bikarbónu.
Túto zmes za stáleho miešania po dávkach pridávame do vajíčkovej zmesi.
Nízky plech vystelieme papierom na pečenie.
Cesto preložíme na plech a rovnomerne rozotrieme.
Plech s cestom vložíme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme 15 minút.
Po upečení necháme vychladnúť.
Do misky pridáme mäkké maslo a vyšľaháme mixérom.
Za stáleho šľahania pridáme puding.
Upečené cesto prekrojíme na polovicu.
Na jednu polovicu cesta nanesieme krém a rovnomerne rozotrieme.
Prikryjeme ho druhou polovicou cesta.
Vrch koláča môžeme ozdobiť práškovým cukrom alebo polevou.
Nakrájame na kúsky a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!