Grandiózny orechový koláč s čokoládovou polevou, ktorý budete odteraz pripravovať na pravidelnej báze.
Sladká pochúťka plná orechovej chuti, ktorá opantá malých aj veľkých.
Vynikajúci recept na nadýchaný orechový koláč s čokoládou z youtube kanála Jednostavna kuhinja.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
(objem pohára 200 ml)
1 pohár mlieka
3 vajcia
1 pohár kryštálového cukru
2 poháre hladkej múky
1 pohár rastlinného oleja
1 pohár mletých vlašských orechov
prášok do pečiva (1 bal.)
Na plnku:
500 ml mlieka
6 PL kryštálového cukru
2 balenia vanilkového cukru
4 PL krupice
100 g čokolády na varenie
150 g mletých vlašských orechov
Na zvlhčenie:
300 ml mlieka
Na polevu:
100 g čokolády na varenie
100 ml smotany na šľahanie
Postup:
Do misky rozbijeme vajcia, pridáme cukor a mixérom vyšľaháme.
Počas šľahania pridáme mlieko a olej. Vypneme mixér a do zmesi pridáme múku.
Potom pridáme prášok do pečiva a mleté orechy, všetky ingrediencie jemne vyšľaháme.
Plech na pečenie (30 x 20 cm) vymastíme olejom. Nalejeme polovicu pripraveného cesta a zarovnáme.
Cesto vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10 minút pri teplote 180°C.
Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme cukor a vanilkový cukor.
Ďalej pridáme krupicu a metličkou vymiešame. Všetko premiešame a dáme variť.
Počas varenia miešame a keď zmes začne vrieť, znížime teplotu. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.
Odstavíme zo sporáku, pridáme orechy a premiešame.
Na upečené cesto nanesieme horúcu plnku a rozotrieme.
Nalejeme druhú polovicu cesta a rozotrieme po celej ploche. Pečieme ďalších 25 minút pri teplote 180°C.
Upečený koláč polejeme mliekom.
Poleva
Do panvice nalámeme čokoládu a zalejeme smotanou, roztopíme na nízkej teplote.
Horúcou polevou polejeme koláč a rozotrieme po celej ploche.
Necháme vychladnúť pri izbovej teplote, potom vložíme do chladničky.
Po vybratí z chladničky môžeme koláč servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: