Zemiakový chlebík skoro bez práce: Len zamiešať, dať do rúry a máte hotovo – vydrží aj týždeň!

Vynikajúci recept na zemiakový chlebík našich babičiek.
[mashshare]

Fantastický chlebík, skoro úplne bez práce. Len zamiešať, dať do rúry a máte fantastický chlebík k obedu, alebo na večeru. Klasika našich prababičiek, ktoré nikdy nemali času na zvyš. My sme ho s manželom žartom nazvali chlebík pre lenivých :-) a u nás sa to veľmi ujalo.

 

Recept našich prababičiek

Pečenie zemiakového chlebíka je starodávna tradícia, ktorá sa v mnohých regiónoch Slovenska udržiava dodnes. Tento chlieb je jednoduchý na prípravu a má výbornú chuť. Je ideálny na raňajky, desiatu alebo ako príloha k jedlu.

História zemiakového chlebíka: Zemiaky sa na Slovensko dostali v 18. storočí a rýchlo sa stali dôležitou súčasťou stravy. Zemiakový chlieb bol v minulosti chlebom chudobných, pretože zemiaky boli lacné a dostupné. Pečievali ho gazdiné z domácej múky a varených zemiakov.

Na zemiakový chlebík potrebujeme:

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 kg hladkej múky T 650

1 kocka droždia + vlažná voda (žiaden cukor sa nedáva, kvások vám vyjde aj tak, nemusíte sa báť)

2 stredne veľké uvarené zemiaky

3 lyžičky soli

Postup:

Do misy nasypeme preosiatu múku, urobíme v nej jamku, nalejeme 200 ml vlažnej vody a rozdrobíme droždie.

Počkáme asi 5 minút, kým vyjde kvások.

 

 

Pridáme 2 postrúhané uvarené zemiaky, soľ a toľko vlažnej vody, aby bolo bolo cesto vláčne (nie príliš husté).

Na miešanie môžeme využiť šľahač s nástavcami na cesto. Miešanie trvá asi 5 minút, netreba hniesť ako klasický chlieb.

Cesto prikryjeme a necháme asi 15-20 minút podkysnúť na teplom mieste.

Uvidíte, či cesto vykyslo, prípadne môžete nechať aj dlhšie, v teplej kuchyni to však ide naozaj rýchlo.

Premiesime rukou a môžeme pridať rascu, semienka, alebo iné prísady.

Cesto dáme do vymastenej formy, necháme ešte chvíľku podkysnúť a dáme do rúry.

V rúre vyhriatej na 270 stupňov pečieme 15 minút a potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 1 hodinu.

 

 

Vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Chlebík skladujeme zabalený do ľanovej utierky, vydrží aj týždeň!

Ako chlebík vylepšiť?

Tu je niekoľko tipov:

Bylinky a koreniny: Nasekaná pažítka, petržlenová vňať alebo cibuľová vňať dodajú chlebu sviežu chuť. Sušené bylinky, ako napríklad oregano, bazalka alebo tymian, dodajú chlebu pikantnú chuť. Korenie, ako napríklad čierne korenie, rasca alebo kmín, dodajú chlebu výraznú chuť.

Syr: Strúhaný syr, ako napríklad čedar, mozzarella alebo parmezán, dodá chlebu bohatú chuť a sýtosť. Nakrájaný syr, ako napríklad feta alebo syr s modrou plesňou, dodá chlebu pikantnú chuť.

Orechy a semienka: Nasekané orechy, ako napríklad vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle, dodajú chlebu chrumkavosť a chuť. Semienka, ako napríklad slnečnicové semienka, tekvicové semienka alebo ľanové semienka, dodajú chlebu zdravé tuky a vlákninu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Autor: Evka C.

Najlepšie recepty na dnes