Opitý Izidor je obľúbený dezert, ktorý sa tradične pripravuje vo forme rezu. Táto verzia v podobe košíčkov prináša modernú a veľmi atraktívnu variáciu na klasiku, ktorá je ideálna na sviatočné stol.
Tento recept robíme už skoro 10 rokov, našla som ho na stránke mimibazar od autorky Zuzany. Musím vám povedať, že je to najlepšie veľkonočné pečivo, aké sme kedy jedli. Už dokonca ani nerobím zákusok Izidor, každý už u nás chce len tieto košíčky. Navyše krásne vyzerajú!
Postup:
Cesto:
400 g hladkej múky,
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g múčky. cukru,
1 vajce,
140 g mletých vlašských orechov,
2 lyžice kakaa,
250 g masla (nenahradzovať Herou a pod.),
na špičku noža mletá škorica,
kôra a šťava z 1 citróna
Orechová plnka:
300 g mletých vlašských orechov,
100 g práškového cukru,
1 vrecúško vanilkového cukru,
1 dcl rumu
Krém:
3 vajcia,
150 g kryštál cukru,
1 vanilkový cukor,
300 g masla,
2 lyžice kakaa
Poleva:
200 g čokoláda na varenie,
100 g stuženého tuku – prípadne olej
Ríbezľový lekvár na natieranie košíčkov
Postup:
Najskôr upečieme košíčky (malé formičky), ďalší deň natrieme lekvárom, zarovnáme orechovou plnkou a ďalší deň sa zdobia krémom, máčať v čokoláde môžete ešte ten istý deň.
Hlavne môžete košíčky zamraziť a schovať na neskôr, aj keď to určite neurobíte. :-)
Najskôr cesto na košíčky:
zmiešame si všetky ingrediencie na cesto, spracujeme a plníme malé formičky košíčkov. Pečieme na 175 st. dozlatista.
Upečené a vychladnuté košíčky potrieme ríbezľovou marmeládou a navŕšime zmiešané orechy s cukrom, vanil. cukor a rumom.
Na čoko krém ušľaháme vajcia spolu s cukrami nad parou do zhustnutia.
Necháme vychladnúť a potom zašľaháme maslo a kakao.
Aby ste mali istotu, že v kréme nebudú hrudky, odporúčam tento postup:
zmäknuté maslo vyšľaháme s 1-2 lyžicami vychladnutého vaječného krému a potom všľahávame po lyžičkách zvyšok krému spolu s kakaom a žiadne hrudky nebudú.
Krémom zdobíme košíčky a stuhnuté z chladničky máčame v čokoládovej poleve. Pripravíme ju nasledovne:
čokoládu nalámeme na menšie kúsky a stužený tuk (alebo olej) nakrájajte na kocky.
V hrnci necháme zovrieť vodu a na vrch hrnca položíme misku s čokoládou a tukom.
Čokoládu a tuk necháme roztopiť vo vodnom kúpeli za občasného miešania, kým sa nevytvoria hladká poleva.
Odstránime misku z vodného kúpeľa a necháme polevu mierne vychladnúť.
Tipy:
Pre lesklú polevu môžete do nej pridať 1 lyžicu oleja alebo masla.
Pre farebnú polevu môžete do nej pridať potravinársku farbu.
Pre extra. chutnú polevu môžete do nej pridať rum, likér alebo vanilkový extrakt.
Ak chcete polevu zahustiť, môžete do nej pridať 1-2 lyžice kakaa.
Ak chcete polevu riediť, môžete do nej pridať 1-2 lyžice mlieka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)