Hľadáte rýchly a chutný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina? Vyskúšajte naše hrnčekové muffiny s chuťou moravských koláčov! Tieto muffiny sú perfektnou kombináciou sladkého cesta, lahodného lekváru a kyslej smotany. Navyše sa dajú ľahko pripraviť z ingrediencií, ktoré máte bežne doma.
Perfektná kombinácia chutí a rýchla príprava
Hrnčekové muffiny s lekvárom sú obľúbené z mnohých dôvodov. Sú rýchle a jednoduché na prípravu, zvládne ich aj začínajúci kuchár. Recept je taktiež variabilný a umožňuje experimentovanie s rôznymi druhmi múky, cukru, oleja a lekváru.
Muffiny sú chutné a vďaka lekváru a kyslej smotane aj vláčne. Môžu sa piecť v klasických muffinovej forme, ale aj v papierových košíčkoch, ktoré uľahčia servírovanie. Sú ideálne na raňajky, desiatu, olovrant alebo ako rýchly dezert.
Ľahko sa prenášajú a skladujú. Vďaka lekváru sú prirodzene sladké a nepotrebujú žiadnu polevu. Koláčiky sú obľúbené u detí aj dospelých a sú skvelým spôsobom, ako spotrebovať zvyšky lekváru.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Môžete ich navyše pripraviť aj v dvojfarebnej verzii – stačí, ak cesto rozdelíte na dve polovice a jednu nafarbíte kakaom.
Potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky
1/2 hrnčeka kr. cukru
1,5 KL jedlej sódy
2 vajcia
1 hrnček smotany (môže byť 33% ale stačí aj 12%)
1/2 hrnčeka rozpusteného masla
200 g jemného tvarohu
cukor podľa chuti
slivkový lekvár (ak nemáte, tak aj iný hustý lekvár)
Na posypanie (voliteľné):
Práškový cukor
Mandľové lupienky
Nasekané orechy
Strúhaná čokoláda
Ďalej potrebujeme:
Papierové košíčky
Formu na muffiny
Postup:
V miske premiešame sypké suroviny. Postupne pridáme vajce, smotanu a maslo.
Všetko dobre premiešame.
Nachystáme si formu na muffiny a vystelieme ju košíčkami.
Teraz môžeme začať s vrstvením cesta. Asi do 1/3 košíčka naplníme cesto.
Pridáme lyžičku lekváru, lyžičku tvarohu. Zakryjeme opäť cestom.
Prípadne môžete poradie tvarohu a lekváru vymeniť, skúšala som ich aj takto a boli skvelé.
Muffiny môžeme ešte posypať nahrubo rozsekanými orechmi, cukrom alebo mandľovými lupienkami.
Muffiny servírujeme s domácou šľahačkou
Domáca šľahačka je lahodný a ľahký doplnok k hrnčekovým muffinom Je ľahká, nadýchaná a má lahodnú mliečnu chuť, ktorá sa výborne hodí k sladkým muffinom. Navyše sa dá ľahko pripraviť z ingrediencií, ktoré máte bežne doma. Je to elegantný a slávnostný doplnok, ktorý muffiny pozdvihne na novú úroveň. Domáca šľahačka je zdravšia alternatíva k šľahačke zo spreja, ktorá obsahuje umelé prísady a cukor.
Potrebujeme:
300 ml smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku)
2 lyžice cukru (alebo podľa chuti)
1 balíček vanilkového cukru (voliteľné)
Postup:
Smotanu na šľahanie dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny pred šľahaním.
Pred šľahaním skontrolujte, či je smotana aj miska studená.
Do studenej misky nalejte smotanu a pridajte cukor a vanilkový cukor.
Šľahajte mixérom na vysokých otáčkach, kým šľahačka nezíska pevnú konzistenciu.
Dávajte pozor, aby ste šľahačku neprešľahali, inak sa môže zrnúť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)