Pripravte si doma legendárne „izidorky“ na slávnostné veľkonočné pohostenie.
Krehká krémová lahôdka, ktorá vám bude miznúť pred očami.
Famózny recept na neodolateľné orechovo-rumové košíčky z youtube kanála Helenčino pečení – Helena Vybíralová.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Veľkonočná klasika v modernom prevedení
Opitý Izidor je na Slovensku tradičný veľkonočný zákusok.
Jeho obľuba pramení z chutnej kombinácie orechového korpusu, orechovej plnky, jemného čokoládového krému a čokoládovej polevy.
Názov „opitý Izidor“ sa spája s rumom, ktorý sa tradične pridáva do orechovej plnky.
Rum dodáva zákusku charakteristickú arómu a chuť a zároveň symbolizuje krv Ježiša Krista.
V tomto článku vám predstavíme ešte atraktívnejšiu verziu obľúbenej veľkonočnej klasiky. Košíčky Izidor nielen krásne vyzerajú, ale aj chutia.
Potrebujeme:
210 g hladkej múky
70 g práškového cukru
140 g masla
20 g kakaa
40 g mletých vlašských orechov
1 balenie vanilkového cukru
mletú škoricu
strúhanú citrónovú kôru
150 g mletých vlašských orechov
50 g práškového cukru
2 PL ríbezľového džemu
1 balenie vanilkového cukru
100 ml rumu
čokoládový krém
tmavú čokoládovú polevu
Tip: Ak chcete, aby bol opitý Izidor ešte chutnejší, môžete do orechovej plnky pridať aj hrozienka, sušené slivky alebo marhule.
Postup:
Do nádoby od mixéra pridáme múku a maslo.
Ďalej pridáme cukor, kakao a mleté vlašské orechy.
Pridáme škoricu, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru.
Všetko spolu vymiesime.
Potom ručne vypracujeme cesto.
Cesto zabalíme do fólie.
V chlade ho necháme 2 hodiny odpočívať.
Potom cesto krátko vypracujeme.
Cesto plníme do malých košíčkových formičiek.
Formičky naukladáme na plech, vložíme do rúry.
Pečieme 20 minút pri teplote 180°C.
Do misky pridáme mleté orechy a cukor.
Ďalej pridáme vanilkový cukor, džem a rum.
Všetko spolu dôkladne premiešame.
Plnku nanesieme na upečené košíčky.
Cukrárskym vreckom nanesieme čokoládový krém.
V chladničke necháme stuhnúť.
Potom košíčky ponamáčame do vlažnej čokoládovej polevy.
Necháme stuhnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: