Pripravte hosťom na sviatky tieto fantastické dezertíky z lístkového cesta.
Ideálna pochúťka k čaju alebo ku kávičke. Príprava je veľmi jednoduchá.
Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála Appetizing.tv-Baking Recipes.
Potrebujeme:
700 g lístkového cesta
0,5 l plastovú fľašu
orezávač
2 vajcia
60 g kryštálového cukru
25 g kukuričného škrobu
250 ml smotany na šľahanie
50 g nutelly
Postup:
Lístkové cesto si vyvaľkáme alebo ak kupujeme vyvaľkaný plát, rozložíme si ho na pracovnú dosku.
Zoberieme si plastovú fľašu a pomocou orezávača z nej odrežeme dno.
Odrezanou stranou vykrajujeme z cesta kvetinky, pekne vedľa seba.
Následne plát po okrajoch orežeme a preložíme na plech na papier na pečenie.
Popicháme vidličkou celé cesto mimo kvetiniek a vložíme do rúry.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 25 minút.
Medzitým si oddelíme žĺtky a bielky.
Žĺtky vložíme do hrnca s cukrom a škrobom, vymiešame metličkou a zalejeme mliekom.
Znovu dôkladne vymiešame a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
Krém si potom prelejeme do misky a prikryjeme potravinárskou fóliou.
Necháme 30 minút chladnúť.
Potom primiešame nutellu a pomocou plniacej špičky naplníme krémom každú upečenú kvetinku.
Na záver ešte posypeme práškovým cukrom a podávame k čaju.
Falošné veterníky z lístkového cesta
Potrebujeme:
1 hárok lístkového cesta (kúpila som chladené v Lidli)
1 bal. vanilkového pudingu (ja som dala puding bez varenia)
300 ml mlieka
300 ml smotany na šľahanie
Voliteľné:
Nakrájané jablká
Cukor
Maslo
Škorica
Postup:
Lístkové cesto si nakrájame na štvorce pomocou radielka.
Potrieme mliekom a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 15-20 minút.
Puding bez varenia si vyšľaháme v studenom mlieku.
Ak varíme z klasického pudingu tak po uvarení prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Vyšľaháme si aj smotanu a obe hmoty spojíme.
Upečené cesto rozrežeme v strede.
Na jednu polovicu nanesieme krém pomocou cukrárskeho vrecka, položíme vrchnú časť cesta a máme hotovo.
Ak chcete pridať aj ovocnú vrsvu, tak odporúčame skaramelizované jablko.
Jablká nakrájame na kocky. Na panvici rozpustíme maslo.
Pridáme jablká, cukor, škoricu. Dobre premiešame.
Keď jablká zmäknú, navrstvíme na rozkrojené lístkové cesto najskôr vrstvu jabĺk.
Potom navrstvíme krém a prikryjeme druhou časťou cesta.
Podávame.
Namiesto ovocia môžeme ako náplň zvoliť len šľahačku vyšľahanú so stužovačom a nitellu.
Všetky tri verzie dezertu majú veľký úspech.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Dobrú chuť!