Videli ste už niekoho takto miesiť kysnuté cesto?
Aj keď môže byť takýto pohľad zvláštny, verte nám, že pri tejto nezvyčajnej činnosti spoznáte obrovský rozdiel.
Ak túto metódu vyskúšate pri kysnutom ceste, po upečení budete mať radosť.
Dokonalé kysnuté cesto
Dobré kysnuté cesto je pýchou každej gazdinky, no pripraviť ho nie je až také náročné, ako sa môže zdať.
Stačí dodržiavať niektoré dôležité pravidlá a tým najdôležitejším z nich je starý babský trik, na ktorý už veľa ľudí zabudlo.
Presvedčte sa o tom, čo píšeme, vyskúšajte a rozdiel pocítite už pri prvom zahryznutí.
Ako pripraviť kysnuté cesto? Základné pravidlá
Bez ohľadu na to, aký recept na kysnuté cesto si vyberiete, vždy sa oplatí držať niekoľkých zlatých pravidiel.
Vďaka ním bude kvásková hmota dobre kysnúť a získa dokonale ľahkú a nadýchanú štruktúru.
Je dôležité si zapamätať:
-všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, takže vajcia alebo maslo by sme mali vybrať z chladničky o niečo skôr,
-mlieko na prípravu kvásku musí byť teplé, ale nie horúce, pretože pripáli droždie a zničí ho,
-miesenie cesta by malo trvať aspoň 10-15 minút,
-pred miesením sa oplatí zahriať si ruky,
Prečo miesiť kysnuté cesto päsťou? Odpoveď poznala už moja starká!
Väčšinou pri príprave kysnutého cesta dbáme na to, aby sme ho poriadne premiesili a potom nechali kysnúť.
No často zabúdame ešte na jednu veľmi dôležitú fázu.
Predtým, ako dáme cesto do formy alebo z neho vykrajujeme valčeky, musíme ho najprv vymiesiť päsťou.
Týmto sa cesto odplyní, vďaka čomu sa po upečení dokonale nadýchne.
Ako zbaviť kysnuté cesto plynu?
Nič nemôže byť jednoduchšie.
Stačí do neho vraziť päsťou a hmota okamžite opadne a zbaví sa plynu nahromadeného počas fermentačného procesu.
Ďalším spôsobom, ktorý vám umožní dosiahnuť podobný efekt, je kysnuté cesto niekoľkokrát preložiť.
Po takejto úprave treba hmotu opäť miesiť a vytvarovať do finálnej podoby.
Následne cesto odložíme na ďalšie kysnutie.
Až potom môžeme kysnuté cesto vložiť do predhriatej rúry.
Veľa šťastia!